ПРОЄКТ РІШЕННЯ №

                                                                          Проєкт

проєкт


СОКАЛЬСЬКА МІСЬКА РАДА

ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ
XLVIII сесія VIІІ скликання

РІШЕННЯ

 

 
.08.2024 м. Сокаль
     
Про внесення змін в рішення сесії
Сокальської міської ради №799 від
6 липня 2022 року
   
 
Відповідно до Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності», наказу Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України 07.07.2011 №108 «Про затвердження Типового положення про архітектурно-містобудівні ради», Положення про архітектурно-містобудівну раду та її склад,  при відділі архітектури та містобудування Сокальської міської ради Львівської області, враховуючи кадрові зміни, керуючись статтею 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» міська рада,
 
ВИРІШИЛА:
 
1.Внести зміни в рішення ХХIII сесії VIII скликання Сокальської міської ради Львівської області №799 від 06.07.2022 р., виклавши Додаток 1 та Додаток 2 в новій редакції, що додається.
 
2.Рішення ХХХVІІІ сесії VIII cкликання Сокальської міської ради Львівської області від 29.11.2023р. №1277 «Про внесення змін в рішення сесії Сокальської міської ради №799 від 06.07.2022р.» - визнати таким, що втратило чинність.
 
3.Контроль за виконанням даного рішення покласти на заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради  Олійника О.Р.
 
 
 Міський голова                                                                        Сергій КАСЯН
 
Завізували:
 
Заступник  міського голови з питань діяльності
виконавчих  органів ради                                                                    О.Олійник
Секретар ради                                                                                        І.Сидор
Начальник юридичного відділу                                                           Ю.Якушик
Начальник відділу архітектури
та містобудування                                                                                  М.Єзерський
 
 
Додаток 1
 
ЗАТВЕРДЖЕНО
                                                                                 рішення____сесії  VІІІ скликання
                                                                                             Сокальської міської ради
Львівської області
                                                                                 від   .2024р. №
міський голова
____________С.Касян
 
 
ПОЛОЖЕННЯ
                 про архітектурно-містобудівну раду при відділі архітектури
 та містобудування Сокальської міської ради Львівської області
 
1. Загальні положення
1.1. Положення про архітектурно-містобудівну раду при відділі архітектури та містобудування Сокальської міської ради Львівської області (далі - Положення) визначає порядок роботи архітектурно-містобудівної ради при відділі архітектури та містобудування Сокальської міської ради Львівської області (далі - Рада), що утворюється за рішенням міської ради і постійно діє при відділі архітектури та містобудування Сокальської міської ради Львівської області.
1.2. Рада є дорадчим органом для  професійного  колегіального розгляду й обговорення містобудівних,  архітектурних та інженерних рішень  містобудівної  та  проектної  документації.  Рада  діє  на громадських засадах.
1.3. У своїй діяльності Рада керується Конституцією України та законами України, а також Указами Президента України та постановами Верховної Ради України, прийнятими відповідно до Конституції і законів України, актами Кабінету Міністрів України, наказами Міністерства регіонального розвитку та будівництва, актами органів місцевої влади, а також цим Положенням.
1.4. Рада здійснює свою діяльність на основі добровільності, рівноправності її членів.
 
2. Основні завдання Ради
2.1. Рада   згідно   з   наданими    чинним    законодавством повноваженнями  у  сфері  містобудування  та архітектури розглядає містобудівну та  проектну  документацію  і  надає  рекомендації  з питань  планування,  забудови  та  іншого  використання  територій відповідному органу містобудування та архітектури, а саме:
- визначення державних інтересів у проектах містобудівної документації (комплексного плану просторового розвитку території, генеральних планів населених пунктів, детальних планах територій, проектів зонування території), а також історико-архітектурного опорного плану населеного пункту (за наявності);
- будівництва об’єктів (будинків і споруд житлового, громадського, комунального, промислового та іншого призначення, об’єктів садово-паркової та ландшафтної архітектури, монументального і монументально-декоративного мистецтва, а також об’єктів реставрації, пристосування пам’яток архітектури та містобудування).
2.2. При розгляді містобудівної та проектної документації рекомендації надаються на підставі її оцінки відповідно до законодавства, державних будівельних норм, особливостей містобудівної ситуації (архітектурно-планувальних рішень, техніко-економічних показників та архітектурної виразності) з врахуванням інтересів громади відповідно до протоколу громадських слухань.
2.3. Результати розгляду Радою проектів містобудівної документації та її рекомендації виносяться на розгляд постійної депутатської комісії з питань агропромислового комплексу, земельних відносин, екології та природокористування, розвитку території, інфраструктури, архітектури та будівництва, яка надає їм оцінку на предмет врахування інтересів громади та свої висновки і рекомендації щодо подальшого повернення розробника проектів містобудівної документації чи винесення їх на розгляд сесії Сокальської міської ради.  
2.4. Результати розгляду Радою проектів будівництва мають виключно рекомендаційний характер і не можуть вимагатися під час погодження та  затвердження таких проектів.
2.5. Рада надає рекомендації з питань планування, забудови та іншого використання територій у межах історичних ареалів громади і зон охорони пам’яток архітектури з урахуванням рішень комісії з питань збереження історичної спадщини.
Рада розглядає містобудівну та проектну документацію і надає рекомендації відділу щодо: проектів містобудування (проектів детального планування територій, зонування, генерального плану населеного пункту, історико-архітектурного опорного плану, проектів зон охорони пам’яток культурної спадщини, меж і режимів використання історичних ареалів населеного пункту, проектів забудови головних площ і вулиць, іншої містобудівної документації); проектної документації об’єктів архітектури (будинків і споруд житлово-цивільного, комунального, промислового та іншого призначення, об’єктів садово-паркової та ландшафтної архітектури, монументального і монументально-декоративного мистецтва, а також проектів реставрації-реабілітації пам’яток архітектури та містобудування); техніко-економічних обґрунтувань розміщення, проектування і будівництва об’єктів на територіях (ареалах), що мають регіональну, загальнодержавну, історичну та культурну цінність, та в зонах охорон пам’яток культурної спадщини; перед проектних досліджень, пов’язаних із упровадженням інвестиційних проектів нового будівництва, реконструкції існуючих об’єктів і комплексів та реставрації пам’яток містобудування та архітектури, які є впливовими на формування загального дизайну, особливо в охоронних зонах пам’яток архітектури та історичному ареалі; інших нормативно-правових актів у сфері містобудування та архітектури.
2.6. На розгляд Ради можуть виноситись архітектурні та містобудівні рішення з метою їх попереднього погодження для подальшої розробки при проектуванні.
 
3. Склад і структура Ради
3.1. Головою Ради є начальник відділу архітектури та містобудування Сокальської міської ради Львівської області.
3.2. Рада формується у складі: голова Ради, секретар Ради та члени Ради, з яких не менше половини загального складу становлять висококваліфіковані фахівці у сфері містобудування та архітектури. До членів Ради можуть також входити – інженери, будівельники, фахівців зі збереження архітектурно-містобудівної спадщини.
3.3.Секретар Ради призначається з числа посадових осіб відділу архітектури та містобудування Сокальської міської ради Львівської області.
 
4. Організаційні засади членства у Раді
4.1. Члени Ради беруть участь у її роботі на громадських засадах.
4.2. Члени Рада мають право: заздалегідь бути інформованими про план роботи ради, порядок денний засідань та про питання, запропоновані до розгляду на засіданні ради; брати участь у розгляді питань, включених до порядку денного, обговорювати містобудівні, архітектурно-технічні та інженерні проектні рішення; висловлювати свої зауваження та пропозиції замовникам (забудовникам) і авторам-розробникам містобудівної, проектної документації, надати письмовий висновок щодо розгляду містобудівної ради (у разі неможливості бути присутнім на засіданні).
4.3. Обов'язком членів Ради є активна участь у роботі ради, зокрема участь в обговоренні питань, що розглядаються, сприяння виконанню рекомендацій ради, якісна і вчасна підготовка питань для обговорення на засіданнях. При розгляді містобудівної та проектної документації члени Ради зобов'язані керуватися чинним законодавством у сфері містобудування.
4.4. Голова Ради у порядку творчої діяльності, як автор чи співавтор, може брати участь у проектуванні об'єктів архітектури, передбачених для будівництва на території його адміністративної діяльності, у тому числі в разі отримання такого права за результатами архітектурного або містобудівного конкурсу. У цьому разі містобудівні та архітектурно-технічні рішення цих об'єктів погоджуються з органами містобудування та архітектури обласної державної адміністрації.
4.5. Члени Ради не можуть брати участь в обговоренні проектів і голосуванні щодо проектів, авторами яких є їх прямі родичі, а також у випадках, коли проекти розробляються співробітниками проектної установи, у якій ці члени Ради працюють.
4.6. Рада проводить свою діяльність на засадах гласності.
4.7. Члени Ради можуть здійснювати творчу діяльність, пов'язану з проектуванням об'єктів містобудування та архітектури, що передбачені для будівництва на території їх адміністративно-територіальної одиниці, у тому числі право на розроблення яких здобуте в результаті містобудівного або архітектурного конкурсу, але брати участь в обговоренні цих питань та голосуванні не мають права.
 
5. Організація роботи Ради
5.1. Формою роботи Ради є засідання,  що проводяться згідно з планом та  порядком  денним,  які  складаються  її  секретарем  та затверджуються Головою Ради. Засідання Ради є відкритими.
Рада розглядає   питання,  включені  до  порядку  денного  за поданням замовника проекту. Порядок денний формується за зверненнями замовників. Подання Раді  проектних  та  демонстраційних  матеріалів  для розгляду  та  їх технічний супровід здійснюються замовником або за його  дорученням  автором-розробником  (тиражування,   копіювання, інформаційні та довідкові матеріали тощо).
Склад матеріалів, що подаються на розгляд Ради, повинен відповідати вимогам державних будівельних норм щодо передпроектної та проектної документації відповідної стадії проектування і надається у тій частині, яка погоджується місцевим органом архітектури та містобудування.
5.2.1. Засідання Ради веде Голова. Підготовку матеріалів для розгляду на засіданнях забезпечує секретар Ради. Засідання Ради вважається правомочним, якщо на ньому присутні більш як половина його членів.
5.2.2. Письмові висновки по проєкту містобудівної документації (подані до початку засідання Ради) членів Ради, у разі їх фактичної відсутності на засіданні, обов’язково враховуються при розгляді та прийнятті остаточного рішення. При цьому, за згодою такого члена, наявність його висновка розцінюється Радою як безпосередня участь його у засіданні та враховується при визначенні кворуму.
5.3. Організаційне забезпечення роботи Ради покладається на відповідний уповноважений орган містобудування та архітектури.
5.4. Рада  розглядає  матеріали  проекту,  подані  за  десять робочих днів до її засідання.
 
5.5.  Відділ архітектури та містобудування Сокальської міської ради за 20 робочих днів до розгляду на засіданні Ради проекту містобудівної документації письмово інформує про дату та місце такого розгляду органи державної влади, які відповідно до закону  мають  повноваження  щодо  розгляду  проекту містобудівної документації, та забезпечує можливість ознайомлення з її розділами (за  відповідним  напрямом).  За  результатами  розгляду зазначені органи   подають  у відділ архітектури та містобудування свої  висновки. Письмові висновки додаються до матеріалів засідання Ради.
У разі ненадання письмових висновків до проекту містобудівної документації протягом 20 днів з  дня  надходження  інформації  про розгляд   містобудівної   документації   такий  проект  вважається погодженим цими органами.
5.6. На засіданні Ради доповідає автор проекту.
5.7. Розгляд   на   засіданні   Ради  проектів  реконструкції об'єктів  будівництва,  щодо  яких  діють  майнові  права  автора, проводиться  за  участю автора або колективу авторів відповідно до Закону України "Про авторське право і суміжні права".
5.8. Пропозиції та рекомендації вважаються схваленими, якщо за  них  проголосувало  більш  як  половина присутніх на засіданні членів Ради. У разі рівного розподілу  голосів вирішальним є голос головуючого на засіданні.
5.9. За результатами розгляду й обговорення питань секретарем складається протокол,  який підписується головуючим на засіданні та секретарем. Протокол засідання Ради є офіційним документом, що підтверджує процес обговорення і прийняття рішення.
5.10. У протоколі зазначаються:
- номер протоколу, дата і місце проведення;
- прізвище головуючого на засіданні, список членів комісії, присутніх на засіданні, список запрошених осіб, які присутні на засіданні;
- порядок денний засідання;
-дані щодо автора - розробника передпроектної та проектної документації, доповідача, рецензента та тих, хто виступає;
- основні характеристики об'єкта, перелік вихідних даних (основних);
- основні висновки щодо відповідності вихідним даним, стислий зміст обговорень з відображенням позицій, висловлювань щодо питання та остаточними рекомендаціями Ради.
- розглянуті питання порядку денного, обговорення та коротких зміст виступів;
- назви документів, розглянутих на засіданні Ради;
- результати голосування з питань порядку денного.
5.11. Протокол  складається  протягом  5  робочих  днів з дня  проведення відповідного засідання Ради.
5.12.Член Ради, який не підтримує пропозиції (рекомендації), може викласти у письмовій формі свою окрему думку, що додається до  протоколу засідання.
 
 
Секретар  ради                                                                                   Ігор СИДОР
 
 
 
 
 
 
 
Додаток 2
                                                                                 рішення____сесії  VІІІ скликання
                                                                  Сокальської міської ради Львівської області
                                                                                 від   .2023р. №
міський голова
____________С.Касян
 
СКЛАД
архітектурно-містобудівної ради при відділі архітектури та містобудування
Сокальської міської ради Львівської області
Голова ради:
Єзерський Мирослав Павлович  - Начальник відділу архітектури та містобудування                                Сокальської міської ради
Секретар ради:
Харчун Зорина  Євгенівна - головний спеціаліст відділу архітектури та містобудування  Сокальської міської ради
Члени ради:
Миколайчук Любомир Ярославович - головний спеціаліст відділу земельних ресурсів та екології Сокальської міської ради
Дацюк Ігор Михайлович - головний спеціаліст з питань надзвичайних ситуацій, роботи з правоохоронними органами та мобілізаційної роботи відділу житлово-комунального господарства,     комунальної власності, транспорту та благоустрою  Сокальської міської ради
Баралус Мирослава Йосипівна - архітектор, старший інспектор управління містобудування та архітектури Червоноградської міської ради (за згодою)
Борошок Сергій Степанович - начальник відділу містобудування та архітектури Червоноградської районної державної адміністрації  (за згодою)
Мединський Андрій Іванович - начальник відділу архітектури та просторового планування Великомостівської міської ради  (за згодою)
Калиш Оксана Іванівна - директор Державного історико-культурного заповідника у м.Белз (за згодою)
Ребуха Андрій Васильович - заступник начальника районного  управлінняначальника відділу запобігання надзвичайним ситуаціям  Червоноградського Районного управління Головного управління ДСНС України у Львівській  області (за згодою)
Якимець Ганна Володимирівна - головний спеціаліст відділу містобудування   та архітектури Червоноградської районної державної адміністрації (за згодою)
Дідик Тетяна Володимирівна - архітектор (за згодою)
Півторацький Тарас Михайлович - архітектор (за згодою)
Черній Микола Миколайович - інженер-землевпорядник (за згодою)
Кожушко Олег Васильович - депутат Сокальської міської ради (за згодою)
Грицишин Олег Васильович - депутат Сокальської міської ради (за згодою)
 
Секретар  ради                                                                                   Ігор СИДОР