ОПИС ДОКУМЕНТУ

Автор:

Єзерський Мирослав Павлович

Доповідач:

Єзерський Мирослав Павлович

Підготував:

Відділ архітектури та містобудування

Статус:

Новий проект

Дата:

19.09.2024

ДРУК ПРОЄКТУ РІШЕННЯ

ПРОЄКТ РІШЕННЯ
Про внесення змін в рішення сесії Сокальської міської ради Львівської області від 03.03.2021р. №111


СОКАЛЬСЬКА МІСЬКА РАДА

ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ
L сесія VIІІ скликання

РІШЕННЯ

 

 
.09.2024 м. Сокаль
     
Про внесення змін в рішення сесії Сокальської міської ради Львівської області від 03.03.2021р. №111    
 
          Враховуючи рішення  ІІ сесії VІІІ  скликання  Сокальської міської ради  від  21 грудня 2020 року №9  «Про затвердження структури та загальної чисельності апарату Сокальської міської ради та її виконавчих органів, пункт 4 статті 54 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Закону України «Про охорону культурної спадщини», міська рада,
 
ВИРІШИЛА:
 
1. Внести зміни в рішення VI сесії VIII скликання Сокальської міської ради  від 3 березня 2021 року №111 «Про утворення відділу архітектури та містобудування Сокальської міської ради Львівської області та затвердження Положення про відділ архітектури та містобудування Сокальської міської ради Львівської області», виклавши Положення  про відділ архітектури та містобудування Сокальської міської ради Львівської області в новій редакції, що додається.
 
2. Рішення ХLІ сесії VIII скликання Сокальської міської ради  від 27.02.2024р. №1399 – вважати таким, що втратило чинність.
 
3. Контроль за виконанням рішення покласти на заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради  Олійника О.Р.
 
 
 
 
 
           Міський голова                                                              Сергій КАСЯН
 
 
 
 
 
 
ЗАТВЕРДЖЕНО
                                                                                 рішення _ сесії  VІІІ скликання
                                                                                             Сокальської міської ради
Львівської області
                                                                                 від _.09.2024р. №
міський голова
____________С.Касян
 
ПОЛОЖЕННЯ
Про відділ архітектури та містобудування
Сокальської міської ради
Львівської області
 
  1. Загальні положення
    1. Відділ архітектури та містобудування Сокальської міської ради Львівської області (далі – Відділ) є виконавчим органом ради, спеціально уповноваженим органом містобудування та архітектури, органом з присвоєння адрес, органом  охорони культурної спадщини та органом з переведення дачних і садових будинків у жилі будинки, який провадить свою діяльність та забезпечує реалізацію місцевої політики у сфері містобудування, архітектури та охорони культурної спадщини на території Сокальської міської ради.
    2. У своїй діяльності Відділ керується Конституцією України, законами України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про службу в органах місцевого самоврядування», «Про запобігання корупції», «Про основи містобудування», «Про містобудівний кадастр», «Про архітектурну діяльність», «Про регулювання містобудівної діяльності», «Про стратегічну екологічну оцінку», «Про охорону культурної спадщини», «Про інформацію», «Про доступ до публічної інформації», «Про захист персональних даних», «Про рекламу», «Про звернення громадян», «Про адміністративні послуги», Державними будівельними нормами України, наказами та розпорядженнями Президента України, постановами Верховної Ради України, постановами та розпорядженнями Кабінету Міністрів України, управління містобудування та архітектури Львівської обласної державної адміністрації, розпорядженнями голови Львівської обласної державної адміністрації, регламентом Сокальської міської ради, рішеннями міської ради та її виконавчого комітету, розпорядженнями міського голови, а також цим Положенням.
    3. Відділ є підзвітним і підконтрольним міській раді та підпорядкованим її виконавчого комітету, міському голові та заступнику міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради згідно розподілу функціональних  повноважень.
    4. Відділ утворюється, реорганізовується та ліквідовується рішенням Сокальської міської ради.
    5. Відділ є структурним підрозділом міської ради без права юридичної особи, має печатку із зображенням Державного Герба України та своїм найменуванням, власні бланки та видає накази в межах своїх повноважень.
    6. Відділ є неприбутковою організацією, утримується за рахунок коштів міського бюджету не має власних рахунків в установах банку та Державного казначейства.
 
  1. Основні завдання відділу
    1. Забезпечення реалізації Державної політики у сфері містобудування, архітектури та охорони культурної спадщини на території Сокальської міської ради.
    2. Ведення аналізу стану містобудівної документації, організації роботи з розроблення, оновлення містобудівної документації на місцевому рівні або внесення змін до неї, передбаченої законодавством в межах визначених законодавством повноважень.
    3. Координація діяльності суб’єктів містобудування щодо комплексного розвитку і забудови території, поліпшення архітектурного вигляду населених пунктів Сокальської міської ради.
    4. Забезпечення додержання законодавства у сфері містобудування та архітектури відповідно до затвердженої містобудівної документації, державних стандартів, норм і правил забудови у випадках передбачених законодавством та у межах визначених законодавством повноважень.
2.5. Забезпечення дотримання вимог Закону України «Про охорону культурної спадщини», інших нормативно-правових актів про охорону культурної спадщини на підвідомчій території .
2.6. Інші питання архітектурної та містобудівної діяльності, визначені законодавством.
 
3.Функції відділу
    1. Веде облік забезпеченості містобудівною документацією на території Сокальської міської ради, вносить на розгляд міської ради пропозиції щодо розроблення, оновлення містобудівної документації або внесення до неї змін.
    2. У межах повноважень та на підставі містобудівної документації місцевого рівня приймає участь у підготовці пропозицій щодо визначення територій для містобудівних потреб.
    3. Надає пропозиції, в межах своїх повноважень, щодо встановлення на відповідній території режиму використання та забудови земель, на яких передбачена перспективна містобудівна діяльність.
    4. Координує діяльність суб’єктів містобудування щодо комплексного розвитку територій, забудови територій, поліпшення їх архітектурного вигляду, збереження традиційного характеру середовища і об’єктів архітектурної та містобудівної спадщини.
    5. Забезпечує оприлюднення прийнятих рішень щодо розроблення містобудівної документації на місцевому рівні, оприлюднення проектів містобудівної документації на місцевому рівні та доступ до цієї інформації громадськості, оприлюднення результатів розгляду пропозицій громадськості до проектів містобудівної документації на місцевому рівні.
    6. Органiзовує громадськi слухання мiстобудiвної документації на місцевому рівні (генеральних планiв, планiв зонування, детальних планiв територiї) та звіту про стратегічну екологічну оцінку до неї.
3.9. Створює архітектурно-містобудівну раду для професійного обговорення проектних рішень у сфері містобудування, яка діє як дорадчий орган.
3.10. Організовує створення та ведення містобудівного кадастру, забезпечує з цією метою проведення виконавчих зйомок для збудованих будинків, споруд та інженерних комунікацій, поповнення топографо-геодезичних матеріалів.
3.11. Створює і веде архів містобудівної документації, матеріалів містобудівного кадастру.
3.13. Відділ є уповноваженим органом містобудування та архітектури (УОМА) на території Сокальської міської ТГ в єдиній державній електронній системі у сфері будівництва (ЄДЕССБ), та відповідно до покладених на УОМА задач:
- виготовляє та затверджує містобудівні умови та обмеження на проектування об’єктів архітектури для нового будівництва, реконструкції, реставрації, капітального ремонту у порядку, визначеному законодавством України засобами ЄДЕССБ;
- виготовляє та затверджує будівельні паспорти забудови земельної ділянки на будівництво та реконструкцію індивідуальних житлових будинків, дачних, садових будинків, господарських будівель та споруд засобами ЄДЕССБ;
- розробляє програми комплексного відновлення територіальної громади (її частини) та відповідає за завантаження її до ЄДЕССБ.
3.14. Відділ є уповноваженим органом з присвоєння, коригування, зміни адрес (ОЗПА) на території Сокальської міської ТГ в ЄДЕССБ, та відповідно до покладених на ОЗПА задач:
- здійснює діяльність з присвоєння, змінення, коригування та анулювання адреси об’єктам нерухомого майна в ЄДЕССБ;
- здійснює упорядкування нумерації об’єктів нерухомого майна відповідно до Порядку присвоєння адрес;
- видає витяги з реєстру будівельної діяльності та накази щодо інформації про присвоєння, зміну, коригування, анулювання адрес об’єктів нерухомого майна;
- створює та підтримує в актуальному стані картографування адрес на території Сокальської міської ТГ.
3.15. Відділ є уповноваженим органом з переведення дачних і садових будинків, що відповідають державним будівельним нормам, у жилі будинки на території Сокальської міської ТГ в ЄДЕССБ, та відповідно до покладених на відділ задач:
- розглядає заяви, доданих до них документів та формує їх в ЄДЕССБ;
- приймає рішення про переведення дачного чи садового будинку у жилий будинок або про відмову в такому переведенні виключно з використанням Реєстру будівельної діяльності у формі електронного документа з присвоєнням реєстраційного номера.
3.16. Регулює в межах своїх повноважень та в порядку, встановленому законодавством діяльність з розміщення зовнішньої реклами.
3.17. Надає пропозиції до переліку вільних земельних ділянок, які підлягають продажушляхом проведення земельних торгів у формі аукціону.
3.18. Організовує у встановленому законодавством порядку архітектурні та містобудівні конкурси.
3.19. Надає в межах своїх повноважень викопіювання з топографічної основи населених пунктів.
3.20. В межах повноважень, визначених законодавством, готує проекти рішень Сокальської міської ради та її виконавчого комітету, розпоряджень Сокальського міського голови та видає накази.
3.21.Забезпечує у встановленому порядку своєчасний розгляд заяв, звернень і скарг громадян, інших суб’єктів містобудування з питань, що належать до його компетенції. Виявляє та усуває причини, вжиттям відповідних заходів, що призводять до подання скарг.
3.22 Бере участь у проектііз створення, впровадженнята забезпечення функціонування Єдиної цифрової інтегрованої інформаційно-аналітичної системи управління процесом відбудови об’єктів нерухомого майна, будівництва та інфраструктури.
3.23. У сфері охорони культурної спадщини:
- забезпечення виконання Закону України «Про охорону культурної спадщини», інших нормативно-правових актів про охорону культурної спадщини на території Сокальської міської територіальної громади;
- подання пропозицій органу охорони культурної спадщини вищого рівня про занесення об'єктів культурної спадщини до Державного реєстру нерухомих пам'яток України, внесення змін до нього та про занесення відповідної території до Списку історичних населених місць України;
- забезпечення юридичним і фізичним особам доступу до інформації, що міститься у витягах з Державного реєстру нерухомих пам'яток України, а також надання інформації щодо програм та проектів будь-яких змін у зонах охорони пам'яток та в історичних ареалах населених місць;
- забезпечення дотримання режиму використання пам'яток місцевого значення, їх територій, зон охорони;
- забезпечення захисту об'єктів культурної спадщини від загрози знищення, руйнування або пошкодження;
- організація розроблення відповідних програм охорони культурної спадщини;
- надання висновків щодо відповідних програм та проектів містобудівних, архітектурних і ландшафтних перетворень, меліоративних, шляхових, земляних робіт на пам'ятках місцевого значення, історико-культурних заповідних територіях та в зонах їх охорони, на охоронюваних археологічних територіях, в історичних ареалах населених місць, а також програм та проектів, реалізація яких може позначитися на стані об'єктів культурної спадщини;
- організація відповідних охоронних заходів щодо пам'яток місцевого значення та їх територій у разі виникнення загрози їх пошкодження або руйнування внаслідок дії природних факторів чи проведення будь-яких робіт;
- видання розпоряджень та приписів щодо охорони пам'яток місцевого значення, припинення робіт на цих пам'ятках, їх територіях та в зонах охорони, якщо ці роботи проводяться за відсутності затверджених або погоджених з Відділом програм та проектів, передбачених Законом України «Про охорону культурної спадщини» дозволів або з відхиленням від них;
- надання висновків щодо відчуження або передачі пам'яток місцевого значення їх власниками чи уповноваженими ними органами іншим особам у володіння, користування або управління;
- укладення охоронних договорів на пам'ятки в межах повноважень, делегованих органом охорони культурної спадщини вищого рівня відповідно до закону;
- забезпечення в установленому законодавством порядку виготовлення, встановлення та утримання охоронних дощок, охоронних знаків, інших інформаційних написів, позначок на пам'ятках або в межах їх територій;
- підготовка пропозицій та проектів розпоряджень щодо проведення робіт з консервації, реставрації, реабілітації, музеєфікації, ремонту та пристосування об'єктів культурної спадщини, відповідного використання пам'яток та подання їх на розгляд відповідному органу виконавчої влади;
- популяризація справи охорони культурної спадщини на території Сокальської міської територіальної громади, організація науково-методичної, експозиційно-виставкової та видавничої діяльності у цій сфері;
- виконання функції замовника, укладення з цією метою контрактів на виявлення, дослідження, консервацію, реставрацію, реабілітацію, музеєфікацію, ремонт, пристосування об'єктів культурної спадщини та інші заходи щодо охорони культурної спадщини;
- підготовка пропозицій до програм соціально-економічного розвитку території громади і проектів місцевого бюджету та подання їх на розгляд сесії Сокальської міської ради;
- інформування органів охорони культурної спадщини вищого рівня про пошкодження, руйнування, загрозу або можливу загрозу пошкодження, руйнування пам'яток, що знаходяться на їх території;
- участь в організації підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників у сфері охорони культурної спадщини;
- організація досліджень об'єктів культурної спадщини, які потребують рятівних робіт;
- застосування фінансових санкцій за порушення Закону України «Про охорону культурної спадщини»;
- здійснення інших повноважень відповідно до Закону України «Про охорону культурної спадщини».
3.24. інформування та вільний доступ до інформації у процесі стратегічної екологічної оцінки, внесення до Єдиного реєстру стратегічної екологічної оцінки відомості відповідно до Порядку ведення Єдиного реєстру стратегічної екологічної оцінки.
  1. Виконує інші функції у сфері містобудування та архітектури визначені законодавчими та нормативно-правовими актами.
 
  1. Права відділу
4.1. Представляти Сокальську міську раду та її виконавчий комітет у відповідних органах державної влади, органах місцевого самоврядування, підприємствах, установах та організаціях з питань, що належать до повноважень Відділу.
4.2. Брати участь в засіданнях, нарадах, інших зборах, що проводяться міським головою.
4.3. Скликати в установленому порядку містобудівну раду, наради, проводити семінари з питань, що належать до його компетенції.
4.4.Звертатися в установленому порядку до структурних підрозділів міської ради, виконавчих органів, відповідних органів державної влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій для отримання інформації, необхідної для виконання визначених повноважень.
  1. Залучати у встановленому порядку, за погодження їх керівників, окремих фахівців для розробки відповідних документів та виконання покладених завдань.
  2. Виносити на розгляд керівництва пропозиції щодо вдосконалення роботи відділу архітектури та містобудування з питань, що стосуються його діяльності.
  3. За згодою керівництва брати участь у проведенні перевірок щодо дотримання вимог законодавства та наданні консультативно-методичної допомоги з питань містобудування,  архітектури та охорони культурної спадщини.
4.8. Залучати до роботи за їхньою згодою досвідчених фахівців у сфері охорони культурної спадщини, а також громадян на правах громадських інспекторів для спостереження за станом збереження та використання пам’яток, їхніх територій і зон охорони, охоронюваних археологічних територій, історичних ареалів населених місць.
 
  1. Організація роботи відділу
    1. Відділ архітектури та містобудування очолює начальник відділу, який призначається на посаду та звільняється із займаної посади міським головою відповідно до Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування».
    2. Начальник відділу архітектури та містобудування відповідно до Закону України «Про архітектурну діяльність» за посадою є головним архітектором відповідної адміністративно-територіальної одиниці.
    3. Начальник відділу:
  • здійснює керівництво діяльністю відділу архітектури та містобудування, несе персональну відповідальність перед міським головою за виконання покладених на відділ завдань;
  • розподіляє завдання між працівниками відділу архітектури та містобудування, контролює їх виконання;
  • видає у межах компетенції накази з основної діяльності відділу, організовує і контролює їх виконання;
  • представляє відділ архітектури та містобудування з усіх питань, пов’язаних з його діяльністю;
  • очолює архітектурно-містобудівну раду при Відділі;
  • здійснює інші повноваження відповідно до даного Положення, а також завдань, покладених на нього рішеннями міської ради, її виконавчого комітету, розпорядженнями міського голови.
    1. За відсутності начальника відділу архітектури та містобудування його обов’язки виконує головний спеціаліст відділу архітектури та містобудування.
    2. Службові обов’язки працівників відділу архітектури та містобудування визначаються посадовими інструкціями, що затверджуються міським головою.
 
  1. Відповідальність відділу
    1. Відділ несе відповідальність за виконання покладених на нього завдань і здійснення своїх функцій відповідно до даного Положення і чинного законодавства.
    2. Працівники Відділу несуть персональну відповідальність за виконання покладених на них посадовими інструкціями обов’язків, за дотримання правил внутрішнього трудового розпорядку.
 
  1. Заключні положення
    1. Створення, реорганізація та ліквідація відділу архітектури та містобудування відбувається на підставі рішення сесії Сокальської міської ради.
    2. Під час проведення реорганізації відділу архітектури та містобудування, установа, яка створюється, є правонаступником його прав та обов’язків.
    3. Зміни та доповнення до даного Положення вносяться у відповідності до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», законодавства у сфері містобудівної діяльності та охорони культурної спадщини.
    4. Покладення на Відділ обов'язків, не передбачених цим Положенням, і таких, що не стосуються питань організації роботи, не допускається.
 
 
Секретар ради                                                                                  Ігор СИДОР