ОПИС ПРОЄКТУ

Статус:

На доопрацювання

Дата:

23.09.2024

ТЕКСТ ПРОЄКТУ

ПОПРАВКИ ДО ПРОЄКТУ РІШЕННЯ
Про розгляд депутатських запитів, заяв, звернень

№ 1 від 27.09.24 09:49

Автори




 

                                      СОКАЛЬСЬКА МІСЬКА РАДА          
ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ
L сесія VIІІ скликання
 РІШЕННЯ
     
             2024                     м.Сокаль                                       №
 
 
Про Звернення Сокальської міської ради
до Президента України, Верховної Ради України,
Кабінету Міністрів України, Уповноваженого
Верховної Ради України з прав людини,
Координаційного штабу з питань поводження
з військовополоненими щодо посилення
публічного висвітлення ситуації навколо
полонених та безвісти зниклих захисників
Сил Оборони України та сприяння
 їхньому визволенню з полону
 
 
Керуючись ст. 26 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні”, ч. 2 ст. 19 ЗУ « Про статус депутатів місцевих рад», Регламентом Сокальської міської ради Львівської області VIII скликання, міська рада. –
 
 В И Р І Ш И Л А:
 
  1. Підтримати Звернення Сокальської міської ради до Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими щодо посилення публічного висвітлення ситуації навколо полонених та безвісти зниклих захисників Сил Оборони України та сприяння їхньому визволенню з полону (текст звернення додається).
  2. Направити звернення Президенту України, голові Верховної Ради України, Прем’єр - міністру України, Уповноваженому Верховної Ради України з прав людини, Координаційному штабу з питань поводження з військовополоненими.
  3.  Контроль за виконанням рішення покласти на секретаря  ради І.П. Сидора.
  
 
        Міський голова                                                               Сергій КАСЯН
 
 

                                                                                 Додаток
                                                                   до рішення Сокальської міської  ради
                                                                   від 2024 року №
 
                                                                             Президенту України
                                                                   
                                                                        Голові Верховної Ради України
 
                                                                    Прем’єр - міністру України
 
                                                                    Уповноваженому Верховної Ради України
з прав людини
 
Координаційному штабу з питань
поводження з військовополоненими
 
ЗВЕРНЕННЯ
до Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими щодо посилення публічного висвітлення ситуації навколо полонених та безвісти зниклих захисників Сил Оборони України та сприяння їхньому визволенню з полону
 
Збройна агресія росії проти України триває більше 10 років, що стало підтвердженням основної мети загарбника – знищити Українську державу та український народ будь-якими методами.
Росія постійно нехтує усіма правилам ведення війни, конвенціями та угодами, що забезпечували стабільність та правосуддя у всьому світі. Обраний нею шлях – це насилля, вбивства, катування, знущання, грабіж та інші методи агресії проти українського народу.
На жаль, наші воїни потрапляють у полон та родини отримують сповіщення про безвісти зниклих.
До нас звертаються родини полонених і зниклих безвісти, які втомились від невідомості про те, що відбувається та де перебувають їхні сини, доньки, чоловіки, дружини, батьки.
Враховуючи викладене, ми, депутати Сокальської міської  ради, просимо:
  • вжити дієвих заходів для повернення з полону військовослужбовців Сил Оборони України, надання повної інформації щодо зниклих безвісти;
  • посилити публічне висвітлення ситуації щодо полонених та безвісти зниклих воїнів Сил Оборони України;
  • учергове звернутись до наших міжнародних партнерів, щоб зосередити та привернути їхню увагу до ситуації з нашими полоненими і безвісти зниклими;
  • укотре нагадати організаціям ООН, Міжнародному комітету Червоного Хреста про їхні зобов’язання забезпечити відправку представників цих організацій до місць утримання військовополонених;
  • забезпечити належні соціальні гарантії родинам полонених та зниклих безвісти.
 
Прийнято на  черговій сесії Сокальської міської ради
VIII скликання
2024 року
 

№ 2 від 27.09.24 09:50

Автори




 

                                      СОКАЛЬСЬКА МІСЬКА РАДА          
ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ
L сесія VIІІ скликання
 РІШЕННЯ
     
             2024                     м.Сокаль                                       №
 
 
Про Звернення Сокальської міської ради
до Верховної Ради України,
Кабінету Міністрів України щодо
забезпечення гідної заробітної плати
педагогічним та науково-педагогічним працівникам
 
 
 
Керуючись ст. 26 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні”, ч. 2 ст. 19 ЗУ « Про статус депутатів місцевих рад», Регламентом Сокальської міської ради Львівської області VIII скликання, міська рада. –
 
 В И Р І Ш И Л А:
 
  1. Підтримати Звернення Сокальської міської ради до Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України щодо забезпечення гідної заробітної плати педагогічним та науково-педагогічним працівникам  (текст звернення додається).
  2. Направити дане звернення голові Верховної Ради України, Прем’єр - міністру України.
  3. Контроль за виконанням рішення покласти на секретаря  ради І.П. Сидора.
  
 
 
 
        Міський голова                                                               Сергій КАСЯН
 
 

                                                                                 Додаток
                                                                   до рішення Сокальської міської  ради
                                                                   від 2024 року №
 
                                                                                                                                                 
                                                                        Голові Верховної Ради України
 
                                                                    Прем’єр - міністру України
 
ЗВЕРНЕННЯ
до Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України щодо
забезпечення гідної заробітної плати педагогічним та науково-педагогічним працівникам
 
Сьогодні освітній процес у нашій державі відбувається під звуки сирен,  часто під звуки обстрілів. Дехто взагалі втратив можливість навчати та навчатися. Повномасштабне російське вторгнення призвело до значного руйнування освітньої інфраструктури, вимушеного внутрішнього переміщення учасників освітнього процесу, їхнього виїзду за кордон, знищення українських освітян на тимчасово окупованих територіях.
Ворог робить усе для знищення української освіти, бо чудово розуміє її силу. У таких умовах держава повинна дбати про педагогічних та науково-педагогічних працівників, які продовжують виховувати українських громадян міцної, незламної держави.
Стаття 61 Закону України «Про освіту» передбачає, що посадовий оклад педагогічного працівника найнижчої кваліфікаційної категорії встановлюється в розмірі трьох мінімальних заробітних плат.
10 липня 2019 року Кабінет Міністрів України прийняв постанову № 822 «Про оплату праці педагогічних, науково-педагогічних та наукових працівників закладів і установ освіти і науки», якою затверджено схему посадових окладів (ставок заробітної плати) педагогічних та науково-педагогічних працівників.
Здавалося б, розміри посадових окладів, а також доплат та надбавок для педагогічних та науково-педагогічних працівників мали б забезпечити обіцяні гідні заробітні плати для освітян. Однак цього не сталося – з 2019 року постанова Кабінету Міністрів України від 10 липня 2019 року № 822 зупинялась і не виконувалась. Пояснення завжди одне і теж – в державному бюджеті відсутні кошти на реалізацію нових умов оплати праці для освітян.
У зв’язку з цим, посадові оклади педагогічних та науково-педагогічних працівників визначаються на рівні єдиної тарифної сітки (ЄТС), яка передбачає для І-го тарифного розряду упродовж 2024 року – 3195 гривень. 
Як відомо, з 1 квітня 2024 року в Україні зросла мінімальна заробітна плата – з 7100 грн до 8000 гривень. 
Проте на сьогодні посадовий оклад педагогічного працівника найвищої кваліфікаційної категорії за 14 тарифним розрядом ЄТС становить 7732 грн. і є нижчим на 268 грн. від мінімальної зарплати. У підсумку виходить, що молоді вчителі з відповідним посадовим окладом тарифного розряду, тарифного коефіцієнту, з урахуванням доплат та надбавок часто отримують заробітну плату у розмірі близько 6500 гривень.
Ситуацію потрібно докорінно змінити, адже в складних умовах воєнного стану педагогічні та науково-педагогічні працівники закладають основу інтелектуального, духовного, фізичного і культурного розвитку молодого покоління українців.
Ми, депутати Сокальської міської ради Львівської області, звертаємось до Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України щодо забезпечення гідної заробітної плати педагогічним та науково-педагогічним працівникам, зокрема закликаємо:
  1. прийняти постанову, якою збільшити посадовий оклад працівника І-го тарифного розряду ЄТС до рівня 3600 гривень, що передбачено Законом України «Про Державний бюджет України на 2024 рік», зокрема внести зміни до постанови Кабінету Міністрів України від 30 серпня 2002 року № 1298 «Про оплату праці працівників на основі Єдиної тарифної сітки розрядів і коефіцієнтів з оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери»;
  2. внести зміни до пункту 1 постанови Кабінету Міністрів України від 23 березня 2011 року № 373 «Про встановлення надбавки педагогічним працівникам закладів дошкільної, позашкільної, загальної середньої, професійної (професійно-технічної), вищої освіти, інших установ і закладів незалежно від їх підпорядкування», якою передбачити розмір надбавки до посадового окладу (ставки заробітної плати) педагогічних працівників закладів дошкільної, позашкільної, загальної середньої, професійної (професійно-технічної), вищої освіти, інших установ і закладів незалежно від їх підпорядкування у розмірі 30 відсотків;
  3. починаючи з 1 січня 2025 року відновити дію постанови Кабінету Міністрів України від 10 липня 2019 року № 822 «Про оплату праці педагогічних, науково-педагогічних та наукових працівників закладів і установ освіти і науки».
Ми, депутати Сокальської міської ради, впевнені, що кваліфіковані педагогічні та науково-педагогічні працівники, які отримуватимуть гідну оплату праці можуть створити міцну, життєздатну державу, забезпечити майбутнє прийдешніх поколінь.
                                                                    
Прийнято на  черговій сесії Сокальської міської ради
VIII скликання
2024 року
 

№ 3 від 02.10.24 09:38

Автори




 

                                      СОКАЛЬСЬКА МІСЬКА РАДА          
ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ
 L сесія VIІІ скликання
 РІШЕННЯ
     
            02.10.2024                                 м.Сокаль                                             №
 
 
Про Звернення Сокальської міської ради
до Верховної Ради України, Кабінету Міністрів
України щодо реверсної дотації
 
 
Керуючись ст. 26 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні”, ч. 2 ст. 19 ЗУ « Про статус депутатів місцевих рад», Регламентом Сокальської міської ради Львівської області VIII скликання, міська рада. –
 
 В И Р І Ш И Л А:
 
  1. Підтримати Звернення Сокальської міської ради до Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України щодо реверсної дотації (текст звернення додається).
  2. Направити звернення Голові Верховної Ради України Р.О. Стефанчуку, Прем’єр - міністру України Д.А. Шмигалю.
  3. Контроль за виконанням рішення покласти на секретаря  ради І.П. Сидора.
 
 
 
        Міський голова                                                               Сергій КАСЯН
 
 

 
 
Голові Верховної Ради України Руслану СТЕФАНЧУКУ              вул. М. Грушевського, 5,      м. Київ, 01008
 
Прем’єр-міністру України
Денису ШМИГАЛЮ                       вул. М. Грушевського, 12/2,
м. Київ, 01008
 
                              
Звернення депутатів Сокальської міської  ради
щодо  реверсної дотації
 
В умовах воєнного стану, який введений в Україні 24 лютого 2022 року Указом Президента України від 24.02.2022 № 64/2022 «Про введення воєнного стану в Україні» у зв'язку з вторгненням російської федерації в Україну, органи місцевого самоврядування виконують завдання правового режиму воєнного стану, що покладає на місцеві бюджети, зокрема на бюджет Сокальської міської територіальної громади, непередбачувані та непритаманні витрати, які становлять додаткове навантаження на бюджет. Зокрема, такі витрати пов'язані з виконанням Законів України "Про правовий режим воєнного стану", "Про національний спротив", "Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб", "Про критичну інфраструктуру", а також нормативних актів та завдань Уряду.
Зважаючи на необхідність забезпечення потреб Збройних Сил України  постала потреба у визначенні шляхів фінансування таких потреб. Водночас запровадження воєнного стану на території України не скасовує необхідності забезпечення регулярних потреб мешканців громади та загального економічного розвитку території. Але відсутність компенсації з боку держави втрат місцевого бюджету унеможливить здійснення запланованих видатків.
Триває підготовка проєкту Закону України «Про Державний бюджет України на 2025 рік», в якому Міністерство фінансів України передбачило вилучення з бюджетів громад реверсної дотації, що може ослабити кожен муніципалітет і Україну в цілому ось чому.
У 2025 році Мінфін пропонує вилучити власні доходи 199 територіальних громад, з яких тільки 9% - обласні центри, а 170 громад - маленькі міста, селища та села. В бюджетах маленьких громад реверс складає значну частку доходів, що через міграцію платників податків під час війни може в разі вилучення не компенсуватися доходами поточного року.
Реверс дозволяє громадам фінансувати освіту й медицину, інфраструктуру, якою користуються навколишні громади, а також дає можливість швидко фінансувати допомогу ЗСУ - це потрібно всім громадам.
Разом з тим втрата частини податку на доходи фізичних осіб від оподаткування доходів у вигляді грошового забезпечення, одержаних військовослужбовцями, поліцейськими та особами рядового і начальницького складу не зробило спроможніше жодну з громад.
Сокальська міська рада, просить в проєкті Державного бюджету на 2025 рік передбачити:
- збереження реверсної дотації в бюджетах територіальних громад.
- 64% ПДФО в бюджетах всіх громад, хоча вводились вони як частина компенсації з різниці в тарифах, але сьогодні додаткові 4% дозволяють усім громадам пристосувати свої об'єкти до відключення електроенергії, готуватися до зими;
- повернення в бюджети всіх громад «силового» ПДФО (правоохоронні органи, ДСНС тощо);
- встановлення компенсації вилучення «військового» ПДФО в реальному розмірі, відповідному 2021 року;
- збільшення обсягу освітньої субвенції та розподіл її напряму кожній громаді;
- надання субвенції на облаштування укриттів;
- виділення субвенції на шкільні автобуси, безкоштовне харчування дітей;
- фінансування додаткової дотації громадам, пошкодженим внаслідок агресії рф;
- скасування заборгованості за безвідсоткові позики;
- забезпечення необхідного обсягу фінансування медицини
 
 Ці кошти будуть скеровані на: 
  1. Забезпечення місцевих програм для підтримки Збройних Сил України. 
  2. Надання соціальних гарантій військовослужбовцям та їх сім’ям. 
  3. Забезпечення захисту та належної роботи критичної інфраструктури.   
  4. Забезпечення розвитку та підтримки комунальних закладів охорони здоров’я, що надають первинну медичну допомогу населенню, та оплату комунальних послуг та енергоносіїв комунальних закладів охорони здоров’я, для забезпечення надання медичних послуг за програмою державних гарантій медичного обслуговування населення.
  5. Інші  освітні та культурні проєкти.                             
 
          Розраховуємо на Вашу підтримку і розуміння проблем, з якими зіткнулися органи місцевого самоврядування, та прийняття важливих управлінських рішень.
                             
Прийнято на 50-й сесії Сокальської                   міської ради восьмого скликання                         2024 року