ОПИС ДОКУМЕНТУ

Автор:

Касян Сергій Васильович

Доповідач:

Касян Сергій Васильович

Статус:

Прийнятий вцілому

Дата:

07.02.2024

ДРУК ПРОЄКТУ РІШЕННЯ

ПРОЄКТ РІШЕННЯ
Про звіт Сокальського міського голови про роботу виконавчих органів Сокальської міської  ради за 2023 рік


СОКАЛЬСЬКА МІСЬКА РАДА

ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ
XLІ сесія VIІІ скликання

РІШЕННЯ

 

 
02.2024 м. Сокаль
     
Про звіт Сокальського міського голови про роботу виконавчих органів Сокальської міської  ради за 2023 рік    
 
Керуючись статтями 26,42 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», заслухавши  звіт  Сокальського міського голови Касяна С.В. про діяльність виконавчих органів Сокальської міської ради,  міська  рада, -
 
В И Р І Ш И Л А:
                                                                                
         1. Звіт Сокальського міського голови Касяна С.В. про діяльність виконавчих органів  міської ради за 2023 рік взяти до відома.
 
 
 
 
 
Міський голова                                                                     Сергій КАСЯН          
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ми  разом прожили ще один непростий рік, другий рік в умовах війни. Він був досить важким, але він нас наблизив ще ближче до Перемоги. 25 Героїв втратила наша Сокальська громада у 2023 році, - така висока ціна нашої Свободи і Незалежності. Дякую кожному, хто зі зброєю у руках боронить нашу державу від агресора, серед них – п’ятеро  наших колег-депутатів, двоє з них уже демобілізовані.  Саме завдяки воїнам ми маємо можливість працювати і допомагати. І саме тому нашим пріоритетом сьогодні є допомога Збройним Силам України, і тому кожен з нас, на своєму місці наближає нашу Перемогу.
Два роки нашої незламності,  ми всі разом працюємо на перемогу України. Наші воїни показують просто неймовірні результати в боротьбі з російськими окупантами.  Завдяки нашим Збройним Силам жителі нашої  Сокальської територіальної громади живе під мирним небом України.
Як живе та працює громада в тилу під час повномасштабного вторгнення, які пріоритети в роботі – сьогодні я прозвітуюсь перед вами, шановні депутати.
 
Непростим був цей бюджетний рік,цілий рік спільно працювали над виконанням бюджету, вишукували нові джерела наповнення. Новими платниками податків у 2023 році в нашу громаду були: ТОВ «Скай-Протеїн» (109,7 тис.грн. ПДФО), ТОВ «ПроТек Логістик» (350тис.грн.ПДФО). Високі показники сплати ПДФО надходять у нашу громаду від релокованих підприємств: ТзОВ науково-виробниче підприємство «Єнамін» (у 2023 році сплатили до місцевого бюджету 2 млн.390тис.грн), ТзОВ «Укроргсинтез» (сплачено 2млн.015тис.грн), ТОВ «Скай Протеїн» - (сплачено 109,6 тис.грн. у місцевий бюджет). До початкового річного плану перевиконання дохідної частини бюджету Сокальської міської територіальної громади становить 44млн.451тис.грн. Завдяки цьому маємо змогу  почати цей рік з перерозподілу вільних коштів і скерувати  їх на Збройні сили України та покриття дефіциту освітньої галузі.
 
Допомога ЗСУ
 
У 2023 році з  бюджету Сокальської міської територіальної громади  було виділено 15 млн. 190 тис. 600 гривень для Збройних Сил України, фактичні видатки склали 14 млн.137 тис.300грн.  Дані кошти скеровані військовим частинам  на придбання: майна різних служб; квадрокоптерів (дронів) та комплектуючих частин до них, наземних станцій керування, ретрансляторів; квадрокоптерів Mavic 3T та комплектуючих приладів; дронів мультироторного типу;  БПЛА Mavic 3 fly more combo; БПЛА Mavic 3 classic та іншого обладнання.      
За кошти працівників міської ради, депутатського корпусу та керівників комунальних підприємств придбано землерийку, яку передано військовим для копання окопів. Крім того, передано генератори, автомобілі для військових, які нам надійшли від наших закордонних партнерів.
Не залишаються поза увагою члени сімей військовослужбовців та учасники бойових дій. У 2023 році з міського бюджету:
-60 членам сімей військовослужбовців, які загинули (померли), захищаючи Україну,  виплачено одноразову допомогу на суму 197,5 тис. грн.
-21 сім’ї військовослужбовців, які потрапили в полон або зникли безвісті виплачено одноразову допомогу на суму 105,0 тис. грн.
-забезпечено гідне поховання Героїв та надано фінансову допомогу 14 сім’ям військовослужбовців, які загинули, захищаючи Україну,  на загальну суму 210,0 тис. грн.
-надано підтримку 3 сім’ям  померлих військовослужбовців, які були демобілізоваі з військової служби, на загальну суму 30,0 тис. грн.
-надано одноразову допомогу 311 учасникам бойових дій, особам з інвалідністю внаслідок війни, які брали безпосередню участь в забезпеченні оборони України, на загальну суму 361,0 тис. грн..
-надано одноразову допомогу 86 військовослужбовцям, які зазнали поранень на загальну суму 610,0 тис. грн..
За рахунок коштів обласного бюджету було надано допомогу 41 особі з інвалідністю внаслідок війни та сім’ям загиблих військовослужбовців на суму 1 209,5 тис. грн.  
Всього з місцевого та обласного бюджету в 2023 році було надано допомоги військовослужбовцям та їхнім сім’ям на загальну суму 2 723,0 тис. грн.
Рішенням Сокальської міської ради прийнято рішення про додаткові соціальні гарантії дітям мобілізованих військовослужбовців щодо їхнього безкоштовного харчування у дошкільних та загально освітніх закладах Сокальської міської територіальної громади, на що додатково скеровано з місцевого бюджету 2,9 млн. грн.
 
ІНВЕСТИЦІЇ
Залучення інвестицій в умовах продовження війни є одним із надважливих завдань для нас і водночас значним викликом.
Інвестиційний клімат нашої громади є досить сприятливим, адже ми знаходимось далеко від зони активних бойових дій.
Сприятливими умовами для інвестора є близьке прикордонне розташування, наявність міжнародного пункту пропуску «Угринів-Долгобичув». Громада має вигідне розташування щодо важливих транспортних шляхів. Це, зокрема:
- залізниця;
- автомобільна дорога загального користування державного значення               Т-14-08 Угринів – Хоробрів (у напрямку державного кордону);
- автомобільна дорога регіонального значення Р-15 Ковель-Жовква.
          Маємо сформовану базу інвестиційно привабливих об’єктів громади із наявними земельними ділянками та виробничими приміщеннями, які пропонуються для реалізації інвестиційних проектів, що складає:
         - 72 земельних ділянки;
         - 20 виробничих приміщень.
 
Громада має високий рівень розвитку сільського господарства, працюють великі підприємства легкої промисловості.
 
Ще до початку війни на території нашої громади було розпочато будівництво торгового центру у центральній частині міста та багатоквартирного будинку на околиці, і незважаючи на бойові дії роботи продовжуються.
 
У часі повномасштабного вторгнення на території громади розпочали роботу кілька нових підприємств, які успішно розвивають свою діяльність. Зокрема:
1.     ТОВ "НВП "УКРОРГСИНТЕЗ" та ТОВ "НВП "ЄНАМІН" (м.Сокаль). ТОВ "НВП "ЄНАМІН" є світовим постачальником сполук для наукових експериментів, пошуку нових лікарських препаратів та хімічних компонентів для дослідницьких програм фармацевтичних та біотехнологічних компаній. Компанія співпрацює з провідними фармацевтичними, біотехнологічними компаніями і науковими центрами Європи, Північної Америки, Австралії, Китаю та Японії.
Компанія розширює виробничі потужності, створює нові робочі місця, робить благоустрій території, чим значно покращує рівень розвитку громади.
 
2.     ТОВ «ЖОВКІВСЬКИЙ ПЛЕМПТАХОРЕПРОДУКТОР» - свинокомплекс у с.Ульвівок (у 2023 році додатково побудовано 2 свинарники).
 
3.     ТОВ «СКАЙ ПРОТЕЇН» (м.Сокаль) - завод із переробки соєвих бобів. Проєктна потужність «Скай Протеїн» - 50 тонн сої на добу.
 
4.     ТОВ «ЧЕРНІГІВСЬКИЙ ТЕКСТИЛЬ» (смт.Жвирка), яке займається пошиттям одягу, підприємство релоковано з Чернігівської області.
 
Розширили свої виробничі потужності такі підприємства:
-       ТОВ «СОФРО» (смт.Жвирка) - побудовано новий виробничий комплекс, що дозволяє працевлаштувати 50 осіб.
-       ТОВ «ЕКО ЕКСПОРТ» (с.Варяж), основний вид діяльності - виробництво олії та тваринних жирів. Побудовано зерносушилку та склад для зберігання сільськогосподарської продукції, створено нові робочі місця.
-       ФГ «ШПИКОЛОС» (с.Шпиколоси) – запущено виробництво олії.
 
Великим інвестором є БУДІВЕЛЬНА КОМПАНІЯ «МІСТО КОМФОРТУ», яка розпочала будівництво нового житлового комплексу «Центральний» у місті Сокаль. Це сучасний комплекс комфорт-класу в центральній частині міста. Важливою перевагою житлового комплексу «Центральний» є розташування. Вдала локація дає безліч можливостей для якісного життя. На перших поверхах комплексу буде розміщено комерцію, що вмістить великий спектр послуг: різноманітні магазини, кафе та ресторани. У пішій доступності знаходяться: школи, садочки, міська лікарня, медичний центр, супермаркети, пошта, аптеки. Повноцінна інфраструктура зробить проживання тут комфортним, а наявність сучасних дитячих майданчиків та відеоспостереження на закритій території максимально безтурботним.
 
У 2023 році розпочато «Нове будівництво ринкового комплексу по вул.Героїв УПА в м.Сокаль».
 
Розпочато два масштабних інвестиційних проекти у сфері енергетики:
1.     Будівництво гідроелектростанції (с.Ульвівок).
Доцільність спорудження джерела електропостачання викликана, в першу чергу, природними умовам, сприятливими для стабільного виробництва електроенергії.
Особливістю процесу виробництва електричної енергії на гідро електростанції є відсутність використання будь-яких видів палива, хімічно активних, токсичних і небезпечних речовин, мастильних матеріалів у великих кількостях, посудин, що працюють під тиском, трубопроводів пари та гарячої води.
Генеруюче обладнання гідроелектростанції буде приєднане до комплектної трансформаторної підстанції (КТП) 1250 кВА, 0,69/6 кВ, яка знаходиться на території майданчика ГЕС. У рамках цього проекту прокладено нову лінію електропередач від м.Сокаля  з вул..Яворницького до моста Ульвівської ГЕС.
 
2.     Ведуться перемовини щодо можливості встановлення вітрової електростанції на території громади.
 
Великою державною інвестицією в інфраструктуру громади є будівництво нового мосту через річку Західний Буг. В минулому році освоєно 110 млн.грн, роботи продовжуються, здача в експлуатацію нового моста планується вкінці 2025 році.
 
Сокальщина є найбільшою по валовому виробництву с/г продукції. Приємно, що в нас розвивається переробка с/г продукції, як приклад, це діяльність підприємств ТОВ «КОМПАНІЯ КЛІМАТ ПЛЮС»,  ТОВ «СКАЙ ПРОТЕЇН», ТОВ «ЕКО ЕКСПОРТ», ФГ «ШПИКОЛОС», ФГ «НОВЕ ОПІЛЛЯ».
 
Сподіваємось на розширення галузі переробки зернових і молочних продуктів.
 
МІЖНАРОДНА СПІВПРАЦЯ
 
Незважаючи на запроваджений воєнний стан в Україні нам вдалося розширити міжнародні зв’язки та в подальшому укласти двосторонні угоди про співпрацю з містами Остроленка, Долгобичів (Республіка Польща), містом Ферндаун (Велика Британія), містом Норс Гренвіль (Канада). Як наслідок, зі сторони партнерів було надано чимало необхідної допомоги, як для громади, так і для Збройних сил України. Крім того, планується розвивати співпрацю, зокрема у сферах освіти, спорту, культури та залучати інвесторів. 
 
Завдяки нашим польським партнерам з м.Грубешів (Польща) Сокальська міська рада нав’язала контакти з м.Ельверум (Норвегія). В результаті подано спільний проект до Програми «ERASMUS+», який став переможцем. Міська рада м.Ельверум (Норвегія) отримає співфінансування в розмірі 50652 Євро для приїзду 30 обдарованих дітей з Сокальщини (Дитячої школи мистецтв ім. В.Матюка та Будинку учнівської творчості), які в травні 2024 року сім днів гостюватимуть та виступатимуть з концертами в Ельверумі, Ліллехаммері, Гамарі, візьмуть участь у святкуванні Дня Незалежності Норвегії за можливої участі посла України в Норвегії.
 
 
У 2023 році подано 2 проєктні заявки на участь у Програмі Interreg NEXT Польща - Україна 2021-2027 за пріоритетом «Довкілля»:
 
1.     Розширення та модернізація каналізаційної та водопровідної мережі в м.Остроленка та м.Сокаль (проектом передбачено будівництво самопливної мережі господарсько-побутової каналізації в кварталі індивідуальної житлової забудови м. Сокаль).
 
2.     Захист прикордонної річки Буг шляхом розширення санітарної мережі в прикордонних гмінах Долгобичув і Сокаль (проектом передбачено заміну існуючого напірного колектору (одна нитка) по існуючій трасі  (ІІ черга проекту «Реконструкція каналізаційних очисних споруд в м.Сокаль»)).
 
На 2024 рік готується проєктна заявка для участі у Програмі Interreg NEXT «Польща - Україна 2021-2027» за пріоритетом «Туризм».
 
БЮДЖЕТ
За 2023 рік обсяг доходів бюджету Сокальської міської територіальної громади склав 483 263,4 тис.грн, з яких  податки і збори загального фонду бюджету – 298 151,0 тис.грн, спеціального фонду – 22 062,8 тис.грн та офіційні трансферти – 163 049,6 тис.гривень.
Уточнений план 2023 року по надходженню податків та зборів загального фонду виконано на 109,4 відсотка. У порівнянні із 2022 роком надходження податків, зборів та неподаткових платежів зросли лише на 163,1 тис.грн.
Річні планові призначення спеціального фонду бюджету виконано на 122,0 відсотки.
Податку на доходи фізичних осіб надійшло в сумі 206 329,7 тис.грн (106,8 відсотка уточненого плану). Порівняно із показником 2022 року надходження даного податку зменшились на 6,8 відсотка або на 15 040,1 тис.грн. Менше даного податку в порівнянні із 2022 роком надійшло від грошового забезпечення військовослужбовців, поліцейських та осіб рядового начальницького складу на 27 247,8 тис.грн, КНП „Сокальська районна лікарня” Сокальської міської ради на 1 429,0 тис.грн, ДП „СУНДС ТекстильУкраїна” на 733,2 тис.грн, ПП „Західний Буг” на 662,7 тис.грн, ТзОВ „Єврокомерс” на 384,9 тис.грн, МКП „Сокальське Водопровідно-каналізаційне господарство” на 121,4 тис.грн, інші. Найбільший приріст даного податку до надходжень минулого року забезпечено ТзОВ „ТД Сокме” на 2 382,2 тис.грн, ДП Львіввугілля на 1 981,7 тис.грн, КУ „ЦОЗО” Сокальської міської ради на 1 070,8 тис.грн, ТзОВ „Софро” на 452,3 тис.грн, інші.
Єдиного податку з фізичних та юридичних осіб надійшло в сумі 45 023,5 тис.грн (108,7 відсотка плану звітного періоду та 116,7 відсотка факту 2022 року). Найбільший приріст даного податку до надходжень минулого року забезпечено ФОП Гаврилюк В.З. на 431,6 тис.грн, ТОВ „Грандес Тур” на 350,9 тис.грн, ФОП Практика В.І. на 306,0 тис.грн, ПП „Західний Буг” на 259,2 тис.гривень, інші. Зменшили перерахування ФОП Бобко І.Є. на 129,7 тис.грн, ФГ Веклина М.Т. на 58,3 тис.грн, ФОП Сухіх Є.І. на 14,9 тис.грн, інші.
Податку на майно в частині плати за землю, яка справляється у вигляді земельного податку та орендної плати за земельні ділянки надійшло в сумі 21 172,5 тис.грн (122,3 відсотка плану). Приріст надходжень плати за землю в порівнянні із 2022 роком складає 5,1 відсотка. Найбільший приріст даного податку до минулого року забезпечено ТзОВ „Мебель-Сервіс” на 562,9 тис.грн, ПП „Західний Буг” на 447,6 тис.грн, ТОВ„Перв’ятичі Агроком” на 228,8 тис.грн, інші. Зменшено перерахування у 2023 році ТзОВ „Галичхутро” на 173,5 тис.грн, ФГ „Шпиколос” на 158,4 тис.грн, ФГ „Агро-База” на 124,4 тис.грн, ПРАТ „Львівобленерго” на 99,1 тис.грн, ФГ „Юзепівка” на 11,3 тис.грн, інші.
Крім того за звітний період до бюджету міської територіальної громади надійшло акцизного податку 12 681,6 тис.грн (більше до минулого року на 5 821,6 тис.грн), податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки 6 941,0 тис.грн (більше до минулого року на 1 918,2 тис.грн), адміністративних зборів 3 076,0 тис.грн (більше до минулого року на 108,6 тис.грн), адміністративних штрафів та інших санкцій – 967,9 тис.грн, орендної плати за користування цілісним майновим комплексом – 572,4 тис.грн, орендної плати за водні об’єкти – 21,4 тис.грн, державного мита – 55,9 тис.грн, рентної плати за спеціальне використання лісових ресурсів – 147,4 тис.грн, рентної плати за користування надрами – 284,4 тис.грн, частини чистого прибутку – 64,3 тис.грн, податку на прибуток – 3,9 тис.грн, транспортного податку – 97,5 тис.грн, туристичного збору – 36,1 тис.грн, інших надходжень – 675,5 тис.гривень.
До спеціального фонду бюджету громади надійшло власних надходжень бюджетних установ в сумі 19 985,1 тис.грн, коштів від продажу земель несільськогосподарського призначення – 88,8 тис.грн, коштів від викупу земельних ділянок сільськогосподарського призначення – 1 500,3 тис.грн, екологічного податку – 445,8 тис.грн, грошових стягнень за шкоду заподіяну порушенням законодавства про охорону навколишнього природного середовища – 35,0 тис.грн, коштів від відшкодування втрат сільськогосподарського і лісогосподарського виробництва – 7,8 тис.гривень.
За 2023 рік бюджет Сокальської міської територіальної громади отримав офіційних трансфертів в сумі 163 049,6 тис.грн, з них:
- базова дотація – 41 223,8 тис.грн;
 - освітня субвенція – 115 586,5 тис.грн;
 - субвенція на здійснення переданих видатків у сфері освіти за рахунок коштів освітньої субвенції – 3 447,7 тис.грн;
- субвенція на надання державної підтримки особам з особливими освітніми потребами – 358,7 тис.грн;
- субвенція на виконання окремих заходів з реалізації соціального проекту „Активні парки – локації здорової України” – 78,5 тис.грн;
- субвенція на облаштування безпечних умов у закладах середньої загальної освіти – 601,9 тис.грн;
  - інші субвенції – 1 752,5 тис.гривень.
Освіта
У Сокальській об’єднаній територіальній громаді функціонує 36 закладів дошкільної освіти, з них 22 ЗДО та 14 структурних дошкільних підрозділи при закладах загальної середньої освіти, в яких виховувалось 1219 дітей.  
У 36 закладах загальної середньої освіти станом на 1 вересня 2023 року розпочали навчання 5201 учень.
2777 дітей відвідували гуртки у 5 закладах позашкільної освіти нашої громади.
 
 Складним етапом в галузі освіти є проблема оптимізації мережі закладів освіти, яка в перчу чергу викликана дефіцитом освітньої субвенції. Так, у 2023 році, для врегулювання питання забезпеченості заробітної плати педагогічним працівникам шкіл, з міського бюджету додатково були виділені кошти в сумі 28,9 млн. грн.
Процес оптимізації галузі був розпочатий ще у 2021 році однак, тільки в 2023 році за рішенням сесії Сокальської міської ради були здійснені наступні кроки:
  • припинено функціонування Шарпанецької початкової школи;
  • змінено тип Тудорковицької гімназії на Тудорковицьку початкову школу;
  • припинено функціонування однієї із груп у КЗДО с. Варяж, КЗДО с. Теляж та КЗДО с. Стенятин;
  • затверджено План трансформації мережі закладів загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів Сокальської міської ради Львівської області щодо створення академічного ліцею;
  • припинено функціонування однієї із груп КЗДО № 5 м. Сокаль.
Наказом керівника закладу освіти припинено функціонування однієї із груп КЗДО № 7 м. Сокаль;
Рішенням виконавчого комітету переведено різновікову групу дошкільного структурного підрозділу Романівської початкової школи з повного режиму роботи на групу з короткотривалим терміном перебування.
Загальна сума економії коштів по проведених у закладах освіти заходах з оптимізації  за 4 місяці склала – 964,7 тис. грн.
 
  1.          У 2023 році, спільно з представниками ДСНС, було відкрито 2 «Класи безпеки» у Сокальський ЗШ І-ІІІ ст. №4 та КЗДО №7 «Соколятко» м.Сокаля. Проєкт спрямовано на посилення профілактичної роботи з питань безпеки життєдіяльності здобувачів освіти.
  2. Проведено конкурс учнів 8-11 класів «Лідер року – 2023» серед закладів загальної середньої освіти Сокальської міської ради з метою підтримки обдарованої учнівської молоді та залучення їх до активного громадського життя Сокальської громади;
  3. Проведено Форум позашкільної освіти. Захід мав за мету ознайомити зацікавити та залучити учнів закладів загальної середньої освіти як міської, так і сільської місцевості до відвідування гуртків, що функціонують у закладах позашкільної освіти Сокальської міської ради;
  4. Понад 200 учнів пільгових категорій закладів загальної середньої освіти протягом літа та осені мали можливість безкоштовно відвідати  Музей науки м.Львова за підтримки ЮНІСЕФ в Україні (для них було закуплено квитки на суму 61 800 грн). За фінансової підтримки департаменту освіти і науки Львівської ОДА, у цьому Музеї побували 28 обдарованих учнів нашої громади. 
  5. Також понад 60 учнів закладів освіти мали змогу долучитися до проєкту «Знай своє!», який популяризує серед молоді історію Львівщини, та відвідати кілька музеїв м.Львова .
 
 Важливою складовою освітнього процесу є забезпечення здобувачів освіти гарячим харчуванням.
Загалом у 2023 році на харчування вихованців закладів дошкільної освіти Сокальської міської ради було використано 5 225 175, 96 грн. Безкоштовно харчувались 112 вихованців, серед них 36 дітей мобілізованих військовослужбовців.
 
 На харчування учнів закладів загальної середньої освіти використано 4 069 137,34 грн. Безкоштовно харчувались 869 учнів шкіл, з них 304 дитини військовослужбовців, які були мобілізовані з 24.02.2022 року.
 
І в час війни українська молодь не припиняє вірити у мирне  майбутнє в своїй країні, продовжує розвивати свої таланти та здібності, щоб мати можливість побудувати успішну кар'єру і стати корисними членами суспільства.
Зараз, як ніколи, важливо підтримувати наших дітей, саме тому у 2023 році було реалізовано 3 Програми Сокальської міської ради, які сприяють розвитку національно-патріотичного, спортивного виховання та талановитої учнівської молоді.
Це: Програма «Національно-патріотичного, військово-спортивного виховання та підготовки молоді до служби у Збройних силах України на 2021-2025 роки» Сокальської міської ради на суму 169 000 гривень;
 Програми «Підтримки розвитку пріоритетних видів спорту у Сокальській міській територіальній громаді на 2022-2025 роки» на суму 468 710 грн;
 «Програма підтримки обдарованої  учнівської молоді Сокальської міської територіальної громади на 2022-2025 роки» на суму 58 000 грн.
 
Вагома роль у Сокальській громаді приділялася також і спорту, адже регулярна фізична активність є важливим елементом здорового способу життя, сприяє розвитку фізичних та психічних здібностей як дітей, так і дорослих. На виконання Програми було:
- реалізовано 42 спортивно-масові заходи;
- взято участь у 15 видах спорту серед дорослого населення в рамках «Спортивних ігор Львівщини»;
- реалізовано загальнодержавний соціальний проєкт «Активні парки – локації здорової України», в рамках якого було проведено 101 захід, залучено 198 осіб, 8 з яких – вимушено переміщені особи;
- визначено в рамках проєкту «Нова фізична культура – здорова громада» школу - «Лідера здорової громади» із вчителем-лідером. В нашій громаді – це Сокальський ліцей №1 ім.Олега Романіва та вчитель фізичної культури Лаговська Ольга Іванівна;
- здобуто перемогу в обласному етапі Всеукраїнського фізкультурно-оздоровчого заходу «COOL GAMES» учнями Сокальського ліцею №1 імені Олега Романіва та отримано право представляти Сокаль та Львівщину на Всеукраїнському рівні у м.Києві;
- а також збірна команда категорії «Люди з інвалідністю» посіла 2 місце серед 39 громад Львівщини, які брали активну участь у змаганнях.
 
 Згідно програми «Підтримки розвитку пріоритетних видів спорту у Сокальській міській територіальній громаді» також було надано:
  • фінансову підтримку ВК «Сокіл-Сокаль»;
  • фінансову підтримку Федерації «Карате-до Шотокан»;
  • фінансову підтримку ЖФК «Буг-Сокаль»;
  • фінансову підтримку юнацької  команди з волейболу та пляжного волейболу  ДЮСШ «Соколяни»;
  • фінансову підтримку футбольних команд старостинських округів Сокальської територіальної громади;
  • фінансову підтримку ФК «Арсенал-Сокаль»
  1. Загальна сума підтримки спортивних команд склала 468 710 грн.
Протягом 2022-2023 навчального року діяла «Програма підтримки обдарованої учнівської молоді Сокальської міської ради». Обдаровані учні закладів освіти нашої громади взяли активну участь у більш, ніж 100 конкурсах, олімпіадах та змаганнях, здобули сотні призових місць у змаганнях місцевого, районного, обласного, всеукраїнського та міжнародного рівнів.  Проєкт проводився у 10 індивідуальних та колективних номінаціях.
 
 Підготовка до навчального року у умовах воєнного стану  – це, насамперед, створення для дітей безпечного освітнього середовища.  Задля організації освітнього процесу в очній формі навчання у закладах освіти Сокальської міської ради була проведена необхідна робота для покращення умов укриттів, також проведено ремонтні роботи із заміни каналізації, встановлення вентиляції, нових котлів, закупівля необхідної техніки для забезпечення якісного гарячого харчування, придбання шкільних автобусів тощо. Зараз детальніше про проведені роботи та закупівлі.
Відбулась активна підготовка до опалювального сезону у закладах освіти. Було закуплено котли для Княжівської, Забузької, Варязької, Жвирківської, Савчинської, Поторицької, Завишенської шкіл та проведено роботи з встановлення цих та раніше закуплених котлів у закладах освіти на загальну суму 1 389 020 грн.
 
 Було здійснено різнопланові ремонтні роботи в укриттях Сокальського ліцею №1 ім. Олега Романіва, Сокальського ліцею №3, Сокальської ЗШ №4, Поторицької ЗШ, Переспівської гімназії, дошкільних закладів №5 та №9 м. Сокаля на загальну суму 1 579 313 грн.
 
 На загальну суму 3 579 780 грн. здійснено:
- капітальний ремонт системи каналізації КЗДО с. Комарів та Княжівської ЗШ;
- капітальний ремонт покрівлі Сокальської ЗШ №4, Перетіцького НВК, Войславицької гімназії та Спасівської гімназії;
- капітальний ремонт огорожі спортивного майданчика Сокальської ЗШ №4;
- придбання кабінок для внутрішніх туалетів для Жвирківської ЗШ;
- поточний ремонт санвузлів Сокальського ліцею №1 ім. О. Романіва;
- придбання холодильника для КЗДО с. Княже;
-  поточний ремонт фасаду Сокальської Малої академії наук.
 
 
 За кошти субвенції на суму 5 097 929, 26 грн. спільно із фінансуванням місцевого бюджету на суму 3 872 118 грн. було реалізовано:
  • оновлення матеріально-технічної бази Сокальської станції юних техніків;
  • облаштування засобами навчання та обладнання кабінету предмета «Захист України» у Сокальському ліцеї №1 ім. О. Романіва;
  • придбання мультимедійного обладнання, меблів, навчально-методичної літератури для пілотних класів Сокальського ліцею №3;
  • встановлення вентиляційної системи в укриття Сокальської ЗШ №4;
  • придбання обладнання для темної сенсорної кімнати інклюзивно-ресурсного центру.
  • придбання двох автобусів «Школярик».
 
         МЕДИЦИНА
По Програмі забезпечення медикаментами та виробами медичного призначення пільгової категорії населення Сокальської ТГ на 2022 -2025 роки профінансовано -  1 466 432 грн.
  • Медикаменти для пільгової категорії населення – 835 469 грн
  • Вироби медичного призначення – 14 109 грн
  • Імуносупресори – 21 421 грн
  • Відшкодовано за проведення безкоштовного зубопротезування пільговій категорії населення – 39 991 грн
  • Забезпечено спеціальними лікувальними сумішами – 66 451 грн
  • Забезпечено безкоштовними медикаментами учасників бойових дій, осіб з інвалідністю внаслідок війни, постраждалих учасників Революції Гідності та членів сімей загиблих – 447 000 грн
  • Проведено безкоштовне зубопротезування учасникам бойових дій, особам з інвалідністю внаслідок війни, постраждалим учасникам Революції Гідності та членів сімей загиблих – 41 989 грн
По Програмі підтримки та розвитку установ охорони здоров’я у КНП «Сокальська РЛ» на 2022-2025 роки на суму 19 952 110 грн, профінансовано – 18 242 016 грн.
  • Оплата за енергоносії – 14 392 700 грн.
  • Оплата заборгованості по капітальному ремонту внутрішніх мереж водопостачання та водовідведення – 431 350 грн
  • Закуплено пальне для перевезення хворих на гемодіаліз у Червоноградську МЛ – 130 688 грн
  • Проведено капітальний ремонт операційного відділення – 1 343 051 грн
  • Проведено капітальний ремонт зовнішніх електричних мереж з приєднанням генераторної установки – 400 000 грн
  • Виплачено премії працівникам фельдшерських пунктів( доплата до заробітної плати згідно Постанови № 28 від 13.01.2023 року) – 1 694 463 грн
  • Придбано таблетки калію йодид для населення Сокальської ТГ – 49 761 грн
  • Закуплено реабілітаційне обладнання – 1 499 000 грн
Житлово-комунальне господарство.
 
Видатки на організацію благоустрою населених пунктів склали 15 096,19 тис.грн.
Виділено кошти в сумі 116,050 тис.грн на поповнення статутного капіталу КП «Сокальжитлокомунсервіс» для придбання машини для дорожньої розмітки, бензопили та мотокіс (кущорізів), а також косарки тракторної молоткової (93,6 тис.грн) (фото 1) та фронтального навантажувача і навісного обладнання до нього (до трактора МТЗ) на суму 240 тис.грн (фото 2).
Закуплено 45 контейнерів для сміття на загальну суму 528,500 тис.грн (фото 3).
- Здійснено виготовлення проектно-кошторисної документації по об’єкту «Будівництво каналізаційної мережі по вул.Калнишевського, П.Сагайдачного, І.Сірка, І.Мазепи, Мечнікова, В.Матюка, Гашека, У.Кармелюка, С.Морозенка, Винниченка, М.Драгоманова, Тарнавського, Дишканта, В.Курмановича, Союзу Українок та Миру в м. Сокаль, Львівської області» (787,88 тис.грн) та коригування ІІ черги проектно-кошторисної документації по об’єкту «Реконструкція каналізаційних очисних в м.Сокаль Львівської області із зменшенням продуктивності до 10 тис. м куб/добу» (59,8 тис.грн).
              Проведено капітальний ремонт (влаштування входу, пандусу для маломобільних груп населення) в приміщенні військкомату на загальну суму 486,280 тис.грн. 
 
Дороги
        По Програмі розвитку та утримання вулично-дорожньої мережі на території Сокальської міської ради Львівської області на 2023 рік кошти використано в сумі 33 153, 130 85 тис.грн, в тому числі субвенція в обласний бюджет – 28 100,0 тис.грн.
Проведено роботи по 34 дорогах та вулицях комунальної власності на загальну суму 5 053, 130 85 тис. грн. та на 13 дорогах загального користування обласного значення (О141604 Червоноград – Перетоки, О141606 КПП «Варяж» - Бояничі, С141603 Хоробрів – Опільсько, С141604 Комарів – Переспа, С141606 Скоморохи – Роятин, С141607 Тартаків – Княже,С141638 Свитазів – Равщина, С141643 Тартаків – Романівка, С141632 Забужжя – (Сокаль –Червоноград), С141629 Гута-Савчин, С141636 Войславичі-Тудорковичі та С141625 Угринів-Старгород) на загальну суму 28 100,0 тис.грн. Заплановані об’єми робіт по ряду доріг та вулиць комунальної власності не виконано у зв’язку з настанням несприятливих погодних умов. Роботи будуть продовжені у 2024 році.
 
 За період з квітня 2021 року по грудень 2023 року укладено 97 договорів оренди комунального майна Сокальської міської ради з них 12 договорів оренди в 2023 році  на суму 14 802,76 грн. Сума орендних платежів по всіх об’єктах оренди за 1 місяць становить 148 663,97 тис. грн.
Водопостачання та водовідведення
В рамках реалізації Програми фінансової підтримки та зміцнення матеріально-технічної бази комунальних підприємств Сокальської міської ради на 2023 рік було виділено кошти з міського бюджету в сумі 817,88 тис. грн. для МКП „Сокальводоканал” на придбання міні комплексної каналізаційної насосної станції, яку встановлено у м.Сокалі по вул.Вітовського (фото 4 та фото 5).
 
По Програмі розвитку цивільного захисту, забезпечення техногенної та пожежної безпеки Сокальської міської територіальної громади на 2023 рік з міського бюджету було виділено 450 тис. грн для закупівлі паливно- мастильних матеріалів, коліс до автомобіля та гайок до пожежних рукавів для 4 державного пожежно-рятувального загону ГУ ДСНС України у Львівській області. В рамках Програми було виділено 136 тис.грн на співфінансування придбання та встановлення за кошти обласного бюджету двох систем  оповіщення у с.Тартаків та с.Бояничі.
За кошти міського бюджету придбано та встановлено двері у двох протирадіаційних укриттях м.Сокаля.
 
Земельні ресурси
За 2023 рік відділом земельних ресурсів та екології Сокальської міської ради було проведено наступну роботу:
  • продано 9 земельних ділянок комунальної власності (код КВЦПЗ 01.02 – для ведення фермерського господарства), по яких укладено договори купівлі-продажу з фізичними особами, загальною площею 121,5167 га на суму 3 905 555,79 грн.;
  • проведено два земельні торги (аукціони) земельних ділянок з водними об’єктами комунальної форми власності, по яких укладено договори оренди землі, загальною площею 18,1000 га на суму 165 952,66 грн.
  • проведено дев’ять земельних торгів (аукціонів) земельних ділянок комунальної форми власності, по яких укладено договори оренди землі, загальною площею 11,3667 га на суму 44 015,94 грн.
Крім того Сокальською міською радою укладено 281 договір оренди без проведення земельних торгів у формі аукціону.
У період воєнного стану в земельне законодавство було внесено зміни, що призупинило розгляд заяв громадян щодо безоплатної приватизації земельних ділянок для ведення особистого селянського господарства, садівництва, індивідуальних гаражів та для будівництва і обслуговування господарських будівель та споруд (окрім тих, котрі мають витяг з реєстру речових прав на нерухоме майно).

        Підводячи підсумки, ще раз хочу подякувати  нашим воїнам, волонтерам, дітям, всім, хто працює для фронту, на Перемогу.
Спільними зусиллями вдалось реалізувати чимало поставлених завдань і досягнути позитивних результатів саме завдяки конструктивній роботі депутатського корпусу, керівників установ, підприємств та організацій, підприємців, платників податків, а також активних мешканців громади.  Я вдячний депутатам, членам виконавчого комітету, старостам, працівникам міської ради за спільну роботу для блага нашої громади. Продовжуймо працювати кожен на своєму місці та наближати нашу Перемогу!