ОПИС ДОКУМЕНТУ

Автор:

Сидор Ігор Петрович

Доповідач:

Сидор Ігор Петрович

Підготував:

Відділ організаційного забезпечення діяльності ради Сокальської міської ради

Статус:

Прийнятий вцілому

Дата:

07.02.2024

ДРУК ПРОЄКТУ РІШЕННЯ

ПРОЄКТ РІШЕННЯ
Про роботу із підготовки та проведення сесій Сокальської міської ради за 2023 рік


СОКАЛЬСЬКА МІСЬКА РАДА

ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ
ХLI сесія VIІІ скликання

РІШЕННЯ

 

 
02.2024 м. Сокаль
     
Про роботу із підготовки та проведення сесій Сокальської міської ради за 2023 рік    
 
Керуючись статтею 25 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», заслухавши  інформацію секретаря ради Сокальської міської ради Сидора І.П. про роботу із підготовки та проведення сесій Сокальської міської ради за 2023 рік,  Сокальська міська  рада,-
 
В И Р І Ш И Л А:
                                                                                
         1. Інформацію секретаря ради Сокальської міської ради Сидора І.П. взяти до відома.
 
 
Міський голова                                                          Сергій КАСЯН                                
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Інформація секретаря міської ради
про роботу із підготовки та проведення сесій
Сокальської міської ради за 2023 рік
 
Діяльність секретаря міської ради регламентується статтею 50 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Законом України «Про статус депутатів місцевих рад», Регламентом Сокальської міської ради VIIІ скликання та Розпорядженням міського голови №27-од від 28.01.2021 «Про розподіл функціональних обов’язків керівництва міської ради». За посадою входить до складу виконавчого комітету міської ради.
До основних повноважень належать:
 - організація підготовки сесій міської ради, питань, що вносяться на розгляд ради;
- оприлюднення проєктів та рішень ради відповідно до Закону України «Про доступ до   публічної інформації», своєчасне доведення рішень міської ради до виконавців і населення;
- координацію діяльності постійних та інших комісій міської ради, надання їм доручень,      сприяння організації виконання їх рекомендацій;
- сприяння депутатам міської ради у здійсненні їх повноважень;
- організацію навчання депутатів міської ради;
- вирішення за дорученням міського голови інших питань, що повʼязані з діяльністю ради та її органів.
Окрім повноважень, закріплених статтею 50 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», секретар ради проводить особистий прийом громадян та забезпечує розгляд їх звернень в установленому порядку.
 
Сокальська міська рада  VIII скликання  складається із 34 депутатів.
Перше засідання Сокальської міської ради відбулося 01 грудня 2020 року. До Сокальської міської ради обрані депутати від 10 політичних сил: «Голос», «Батьківщина», «Ідея Нації», «Конгрес Українських націоналістів»,  «Слуга народу», «Громадянська позиція», «Європейська солідарність», «Удар», «Галицька партія», «Народний Рух України».  
У 2022-2023 роках двоє депутатів склали депутатські повноваження. Станом на 01.01.2024 зареєстровано 14 помічників-консультантів депутатів Сокальської міської ради.
В середньому, на кожній сесії були присутні 22 депутатів з 34¸ що складає 65% від загального складу ради. В порівнянні з попередніми роками середня відвідуваність знизилася на 11%. Але слід зазначити, що з початку повномасштабного вторгнення росії 5 депутатів міської ради пішли захищати Україну у складі Збройних сил України.
У 2023 році міською радою 8 скликання проведено 10 сесій міської ради, 16 пленарних засідань. Для порівняння у 2021 році 13 сесій, 21 пленарне засідання, у 2022 році 10 сесій, 15 пленарних засідань.
Загалом на сесіях у 2023 році прийнято 410 рішень ради, всього з початку роботи  Сокальською міською радою  VIII скликання прийнято 1371 рішення.
 
У 2023 році прийнято:
- 166 рішень з питань врегулювання земельних відносин
- 94 рішення з питань бюджету  та галузевих програм.
- 37 рішень з  питань соціального захисту населення
- 32 рішень з питань архітектури та містобудування
- 12 рішень з питань з питань комунального господарства.
- 20 звернень від міської ради в різні інстанції
- 38 рішень по інших питаннях (звіти, кадрові питання, організаційні
питання, тощо)
- 11 рішень про внесення змін в раніше прийняті рішення.
Слід зазначити що за 2021-2022 роки було прийнято 31 рішення про внесення змін в раніше прийняті рішення, що свідчить про більш якісну підготовку проектів рішень відповідними структурними підрозділами міської ради
 
Для ознайомлення, проєкти рішень  публікуються  відділом організаційного забезпечення ради відповідно до чинного законодавства, на офіційному сайті міської ради та надсилаються  на електронні адреси депутатам. Після прийняття їх на пленарних засіданнях, рішення розміщуються на сайті міської ради, а окремі публікуються в засобах масової інформації (за потребою). Результати поіменного голосування депутатів міської ради оприлюднюються секретарем ради на офіційному сайті міської ради в день голосування.
Як вимагає Закон України «Про доступ до публічної інформації» та Регламент Сокальської міської ради, за звітний період усі пленарні засідання сесій міської ради проводилися відкрито та гласно.
Гласність пленарних засідань сесій забезпечувалася шляхом надання можливості проведення у залі -фото, -відео, звукозапису, через прямі трансляції пленарних засідань, висвітлення матеріалів роботи ради у засобах масової інформації, та інше. Було забезпечено право кожного громадянина бути присутнім на засіданнях, міська рада не приймала жодного рішення про обмеження такого права.
У 2022 році було встановлено систему електронного голосування «Голос». Завдяки цьому кожен житель нашої громади може ознайомитися з ходом та результатами розгляду питань які виносяться на розгляд сесії.
         
Секретар ради разом з відділом організаційного забезпечення діяльності ради після кожної сесії готує витяги з рішень, які ним  завіряються і надаються фізичним та юридичним особам.
 
За 2023 рік підготовлено та видано 598 витягів з рішень ,зокрема:
-         затвердження проектів землеустрою - 24
-         надання дозволів на виготовлення проектів землеустрою громадянам – 31
-         надання дозволу на виготовлення технічної документації громадянам – 102
-         затвердження технічної документації із землеустрою, проектів землеустрою – городи, забудова – 441
-         про надання дозволів та затвердження технічної документації за попередні роки – 129
 
Опрацьовано та надано відповіді на 118 заяв та звернень фізичних та юридичних осіб. Здійснено  близько 350 прийомів громадян, складено більше 600 актів обстеження матеріально-побутових умов проживання громадян.
         
Відповідно до ст.47 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” в Сокальській міській раді працює 5 постійних комісій  ради. Проведено  52 засідання постійних комісій з розгляду питань сесій:
1. З питань бюджету, соціально-економічного розвитку, інвестицій та  міжнародного співробітництва. Проведено 11 засідань комісії;
2. З питань освіти, охорони здоров’я, культури, туризму, історико-культурної спадщини, молодіжної політики, спорту та соціального захисту. Проведено 9 засідань комісії;
3.З питань агропромислового комплексу, земельних відносин, екології та природокористування, розвитку території та інфраструктури, архітектури та будівництва. Проведено 13 засідань комісії;
4.З питань промисловості, підприємництва, житлово-комунального господарства, комунальної власності, енергозбереження та транспорту. Проведено 11 засідань комісії;
5.З питань регламенту, депутатської діяльності та етики, законності  та правопорядку, захисту прав та свобод громадян, інформаційної  політики. Проведено 8 засідань комісії.
 
На засіданнях комісій розглядаються проєкти рішень, звернення громадян, клопотання, подані відділами апарату виконавчого комітету міської ради, структурними підрозділами та комунальними підприємствами ради, з подальшим винесенням їх на розгляд сесії. Секретар ради приймав участь у роботі постійних комісій та забезпечував членів комісії необхідними матеріалами для роботи комісій.
         
Інші повноваження, які виконує секретар ради:
Є заступником головиадміністративної комісії при виконавчому комітеті Сокальської міської ради. В 2023 році брав участь в 10 засіданнях комісії.
Є членом виконавчого комітету. В минулому році брав участь в 18 засіданнях виконавчого комітету, на час відсутності секретаря виконавчого комітету виконував його обов’язки.
 
З метою покращення роботи ради пропонується регулярно проводити наради щодо питань порядку денного, збори депутатів. Відповідно до встановлених повноважень необхідно продовжувати співпрацю між постійними депутатськими комісіями ради та виконавчими органами ради, забезпечити методологічну та організаційну підготовку їх роботи, на сайті ради здійснювати оприлюднення в окремому розділі інформації про діяльність комісій та депутатів ради, посилити контроль за виконанням доручень комісій ради та рішень сесій, передбачити фінансування заходів щодо підвищення кваліфікації та навчань депутатів ради, наприклад відряджаючи на семінари, до яких залучати працівників ради та  представників профільних депутатських комісій. Необхідно вирішити питання організації особистих прийомів громадян депутатами ради, для цього необхідно забезпечити відповідним приміщенням, оргтехнікою.
 
В плані роботи на цей рік :
1. Організація та проведення сесій та засідань всіх постійних комісій;
2. Сприяння в організації та залучення депутатського корпусу до культурно-спортивних заходів міської ради;
3. Організація заходів по обміну досвідом з депутатами інших міських рад;
4. Сприяння в організації звітності депутатів міської ради та роботи на виборчих округах.
 
Підсумовуючи роботу за звітний період, можна сказати, що вона була злагодженою, пріоритетом завжди, навіть у суперечках, дебатах ставали конструктивні рішення. Робота кожного депутата була направлена в цілому на реалізацію спільно виробленої програми розвитку нашої громади.
Сподіваюсь на нашу  подальшу злагоджену роботу незалежно від партійної приналежності  на  благо громади.