ОПИС ПРОЄКТУ

Автор:

Дацюк І.М.

Підготував:

Відділ житлово-комунального господарства, комунальної власності, транспорту та благоустрою

Статус:

Прийнятий в цілому

Дата:

07.02.2024

ТЕКСТ ПРОЄКТУ

ПОПРАВКИ ДО ПРОЄКТУ РІШЕННЯ
Про внесення змін в  Положення про місцеву пожежну охорону Сокальської міської ради

№ 1 від 20.02.24 12:35

Автори




Розділ 1 викласти в новій редакції

Загальні положення

  1. Місцева пожежна охорона Сокальської міської ради  Львівської області (код ЄДРПОУ 26360492) (далі – МПО) утворена з метою організації заходів із запобігання виникнення пожеж та їх гасіння, ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій (далі – НС) та небезпечних подій (далі – НП), забезпечення ефективної роботи з організації та забезпечення пожежної безпеки на території Сокальської міської ради.
Повна назва: Місцева пожежна охорона Сокальської міської радиЛьвівської області.
Скорочена назва: Сокальська МПО.
            Місцезнаходження: 80013 Львівська область, Червоноградський  район, с.Хоробрів, вул.І.Франка,41 .
  1. За    організаційно-правовою    формою    господарювання    МПО є комунальною установою  і здійснює свою діяльність відповідно до законодавства. Метою діяльності МПО не є отримання прибутку.
МПО є юридичною особою, набуває права і обов'язки з дня її державної реєстрації, має печатку із власним найменуванням, штампи, бланки, реєстраційні та інші рахунки в банках України, органах державної казначейської служби України.
  1. МПО у своїй діяльності керується Конституцією і законами України, Кодексом цивільного захисту України, указами Президента України, постановами та розпорядженнями Кабінету Міністрів України, цим Положенням, нормативно-правовими актами центральних та місцевих органів виконавчої влади, а також рішеннями місцевого органу влади, органу місцевого самоврядування, що його утворили.
З питань організації несення служби, гасіння пожеж, проведення аварійно- рятувальних робіт, експлуатації пожежно-, аварійно-рятувальної техніки та оснащення МПО керується нормативно-правовими актами, передбаченими для підрозділів Оперативно-рятувальної служби цивільного захисту.
  1. МПО     у      своїй      діяльності      підпорядковується      голові
 Сокальської міської ради, а під час гасіння пожеж та ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій — керівнику гасіння пожежі або робіт з ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій.
  1. Установчим документом МПО є це Положення, яке затверджується рішенням Сокальської міської ради, та погоджується з центральним (територіальним) органом ДСНС.
  2. МПО може мати відокремлені підпорядковані та структурні підрозділи (місцеві пожежні команди (МПК), що утворюються в її складі міською радою без статусу юридичної особи та діють на підставі Положення про такий підрозділ, затвердженого рішенням засновника у встановленому порядку та погодженого з територіальним органом ДСНС.
  3. Соціальний і правовий захист персоналу МПО здійснюється відповідно до чинного законодавства України.
  4. МПО може мати власний гімн, знак та прапор, спеціальний одяг і знаки розрізнення.
  5. Організаційну структуру та штат працівників МПО, кількість та вид техніки визначає голова Сокальської міської ради відповідно до покладених на неї завдань за погодженням з територіальним органом ДСНС.
  6. Членом МПО може бути особа, яка досягла 18-річного віку, пройшла спеціальну підготовку на базі навчального закладу, що пройшов атестацію на право надання освітніх послуг за відповідними професіями, і здатна за своїми здібностями та станом здоров'я виконувати покладені на неї обов'язки.
  7. Персоналу МПО, який відповідно до своїх обов'язків залучається до гасіння пожеж та надання допомоги у ліквідації наслідків НС, надається медична допомога та медико-психологічна реабілітація згідно з чинним законодавством.
  8. Залучення МПО до ліквідації пожеж, наслідків НС техногенного і природного характеру, інших НП, проведення аварійно-рятувальних та інших невідкладних робіт у разі виникнення НС та НП проводиться відповідно до Плану залучення сил і засобів, що затверджується рішенням місцевого органу влади (органу  місцевого самоврядування)  за  погодженням з  територіальним органом ДСНС, а також планів локалізації та ліквідації аварій та їх наслідків, реагування на НС та НП, що передбачені для відповідного регіону.
  9. МПО під час виконання покладених на неї завдань взаємодіє з підрозділами Оперативно-рятувальної служби цивільного захисту, спеціальними формуваннями та службами з питань цивільного захисту, а також підприємствами, установами та організаціями незалежно від форм власності, розташованими на території громади.
          1.14. Контроль за діяльністю МПО здійснює Сокальська  міська рада та територіальний орган ДСНС.
          1.15. До складу МПО входять пожежно – рятувальний підрозділ для забезпечення місцевої пожежної охорони «Місцева пожежна команда с.Хоробрів» (далі -  МПК), місце знаходження с.Хоробрів, вул. І.Франка,41, та  пожежно-рятувальний підрозділ для забезпечення місцевої пожежної охорони «Місцева пожежна команда с.Спасів» (далі - МПК), місце знаходження с.Спасів, вул.Сидора-Шелеста,58/3 Львівської області.
          1.16. У разі атестування МПК, що входять до складу МПО, відповідно до законодавства на здатність до проведення аварійно-рятувальних та інших невідкладних робіт та отримання свідоцтва на право проведення таких робіт МПК отримує статус комунальної аварійно-рятувальної служби.