Голосування за поправку до проєкту рішення: № від



Поправка №2 Додано: 19.02.24 12:22



Автори

.




                                      СОКАЛЬСЬКА МІСЬКА РАДА          
ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ
XLI сесія VIІІ скликання
 РІШЕННЯ
     
             02.2024                     м.Сокаль                                       №____
 
 
 
 
 
Про звернення до Комітету Верховної Ради України
з питань правоохоронної діяльності
щодо політичних переслідувань
Героя-розвідника Червінського Романа Григоровича
 
Керуючись ст. 26 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні”, ч. 2 ст. 19 ЗУ        « Про статус депутатів місцевих рад», Регламентом Сокальської міської ради Львівської області VIII скликання, міська рада. –
 
 В И Р І Ш И Л А:
 
  1. Підтримати звернення  до Комітету Верховної Ради України з питань правоохоронної діяльності щодо політичних переслідувань Героя-розвідника Червінського Романа Григоровича (текст звернення додається).
  2. Направити дане звернення  Голові Верховної Ради України Р.О. Стефанчуку.
  3. Контроль за виконанням рішення покласти на секретаря  ради І.П. Сидора
 
 
 
                          Міський голова                                                               Сергій КАСЯН
 
 

                                                                                 Додаток
                                                                   до рішення Сокальської міської  ради
                                                                   від _____2024 року №_____
 
Комітету Верховної Ради України
 з питань правоохоронної діяльності
 
ЗВЕРНЕННЯ
 щодо політичних переслідувань Героя-розвідника Червінського Романа Григоровича 
247 днів  Герой-розвідник  Червінський Роман Григорович перебуває під вартою за абсолютно необґрунтованою підозрою, яку ми, депутати Сокальської міської ради, розглядаємо як політичні переслідування.
Червінський Р.Г. десятиліттями працював для безпеки української держави, був долучений до низки спецоперацій, що провели українські силовики у період 2014–2021 років. Починаючи з 24 лютого 2022 року зі зброєю в руках захищав державу від російських загарбників.
Романа Червінського утримують в одиночній камері без права побачитись з рідними. Окрім цього,стан здоров’я Червінського Р.Г. значно погіршився. Проте орган досудового розслідування, суд та керівництво слідчого ізолятору вже понад 2 місяці не забезпечують надання йому належної медичної допомоги.
Відповідно до частини третьої статті 1 Закону України «Про попереднє ув’язнення» тримання осіб, взятих під варту, згідно з завданням кримінального судочинства здійснюється на принципах неухильного додержання Конституції України, вимог Загальної декларації прав людини, інших міжнародних правових норм і стандартів поводження з ув’язненими і не може поєднуватися з навмисними діями, що завдають фізичних чи моральних страждань або принижують людську гідність.
Разом з цим, частина четверта статті 11 вказаного Закону визначає, що медичне обслуговування, а також лікувально-профілактична і протиепідемічна робота в місцях попереднього ув'язнення організовуються і проводяться відповідно до законодавства про охорону здоров'я.
Конституція України гарантує, що людина, її життя і здоров'я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю. Права і свободи людини та їх гарантії визначають зміст і спрямованість діяльності держави. Держава відповідає перед людиною за свою діяльність. Утвердження і забезпечення прав і свобод людини є головним обов'язком держави.
Згідно з численними рішеннями Європейського суду з прав людини держава повинна забезпечити тримання ув’язненої особи в умовах, які відповідають принципу поваги до людської гідності, а також належним чином забезпечити її здоров’я та добробут з огляду на практичні потреби ув’язнення. Таким чином, відсутність належної медичної допомоги може становити поводження, що суперечить статті 3 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, яка передбачає, що нікого не може бути піддано катуванню або нелюдському чи такому, що принижує гідність, поводженню або покаранню.
Утримання Романа Червінського за ґратами є політично вмотивоване. Суди зумисне затягують розгляд справи, а правоохоронці відмовляють у наданні належної медичної допомоги.
Сьогодні ми не маємо права мовчати на знущання з того, хто розповів суспільству правду про зрив спецоперації із захоплення найманих вбивць ПВК “Вагнер”.
 
Ми, депутати Сокальської міської_ ради, з метою захисту прав людини, звертаємось з проханням здійснити контроль за забезпеченням прав, свобод людини і громадянина Червінського Романа Григоровича та ініціювати створення у встановленому законом порядку Тимчасової слідчої комісій Верховної Ради України з приводу розслідування фактів зловживань та порушення законів України керівництвом органів досудового розслідування та суду.
 
Прийнято на XLI черговій сесії
Сокальської міської ради
VIII скликання
______  2024 року
 
                                                                                
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
                                                                   
Додаток
                                                                   до рішення сесії
Сокальської міської  ради
                                                                   від 18.07.2023 року №1158
 
                           Президенту України
                                                                                 В.О. Зеленському
                                                                                 01200 м. Київ вул. Банкова, 11
 
                                                                                 Голові Верховної Ради України
                                                                           Р.О. Стефанчуку
                                                                           01008 м. Київ вул. Грушевського, 8
 
 
ЗВЕРНЕННЯ
депутатів Сокальської міської ради 
 
Сокальська міська рада виступає категорично проти повернення перевірок і штрафів для малого і середнього бізнесу під час війни.
Урядовий законопроект №8401 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану», ухвалений прийнятий ЗО червня, - це спроба повернути Україну на шлях вседозволеності перевіряючих органів, нової хвилі корупції і безправ'я підприємців.
Не зважаючи на те, що низку драконівських норм було відтерміновано, цей документ посилає негативний сигнал українським і іноземним інвесторам. Ми маємо захистити малий і середній бізнес, який створює робочі місця, дозволяючи українцям отримувати зарплату, а не соціальну допомогу від держави. Натомість ухвалений законопроект свідчить про протилежне.
Ми не забули заяви Данила Гетманцева, який порівнював український бізнес із гускою, яку потрібно «общипувати». І судячи з проекту №8401, виконавча влада і правляча більшість у Верховній Раді дотримуються схожих підходів до українського бізнесу.
Закликаємо Президента України повернути Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» (проект №8401) до Верховної Ради України.
А народних депутатів України закликаємо доопрацювати документ, аби він слугував підтримці української економіки, а не її руйнуванню.
Ми вимагаємо від держави не застосовувати до приватних підприємців і малих підприємств штрафів і перевірок - як мінімум, до кінця війни.
Не заважайте працювати мільйонам українських підприємців. Не заважайте їм створювати робочі місця і сплачувати зарплати. Тільки це може гарантувати сплату податків і наповнення державного і місцевих бюджетів - але аж ніяк не здирництво і корупція перевіряючих органів.
Прийнято на ХLI черговій сесії Сокальської міської ради
VIII скликання
 ____ лютого 2024 року